U Јavnu ustanovu Spomen-područje Donja Gradina i dalje pristižu dokumenti, fotografije i predmeti koji svjedoče o ustaškom zločinu genocida počinjenom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, rekla je direktorka ove ustanove Tanja Tuleković.

– Јoš jedan set dokumenata koji smo dobili dokaz su više u našoj arhivi kojom svjedočimo o najstravičnijem stradanju u Drugom svjetskog ratu, a to je stradanje nedužne djece, žena i staraca Srba, Јevreja i Roma, koji su ustaškom ideologijom označeni kao nepoćudni i pogibeljni – rekla je Tulekovićeva.

Ona je istakla da su ovakvi dokumenti o stradanju Srba od ustaša i nacista tokom Drugog svjetskog rata rijetkost i da predstavljaju dragocjenost.

Tulekovićeva je navela da su dokumenti, fotografije i predmeti koji svjedoče o ustaškom zločinu genocida počinjenom u NDH ustupljeni Spomen-područje Donja Gradina na osnovu inicijative pokrenute 2016. godine, a koja i dalje daje rezultate.

– Cilj inicijative jeste prikupljanje istorijske građe i predmeta koji će činiti postavku Memorijalnog centra u Donjoj Gradini koji će zajedno graditi Republika Srpska i Srbija – rekla je Tulekovićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra umjereno oblačno, poslije podne padavine
Naredni članakDOBOJ: Sportskim danom počela Sedmica inkluzije (FOTO)