Organizovanjem sportskog dana dobojska Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” počela je obilježavanje Sedmice inkluzije kako bi ukazala na potrebu prihvatanja različitosti.

Ova škola ima 29 učenika u redovoj inkluzivnoj nastavi, dok 18 đaka u tri odjeljenja pohađa ovu nastavu po posebnom planu i programu.

Defektolog Ivana Todorović rekla je da se program inkluzivne nastave dobro pokazao u praksi i da se kod djece sa poteškoćama u razvoju pokazuje napredak kada im se obezbijedi adekvatan stimulativan ambijent.

“Učenica koja je sedmi razred došla je iz Teslića sa preporukom da prati nastavu prema programu za laku mentalnu retardaciju. Mi smo vidjeli da dijete ima potencijala i da dobro prati nastavne sadržaje pa smo tražili da se školuje po prilagođenom programu i tu pokazuje izuzetne rezultate”, izjavila je Todorovićeva novinarima i navela da postoji mišljenje da ta djevojčica može pratiti redovan nastavni program.

Učiteljica Jelena Đurić koja u odjeljenju ima učenika sa posebnim potrebama rekla je da se nastavni program dobro realizuje i da je to dijete dobro prihvaćeno od svojih vršnjaka.

Asistent u nastavi Biljana Mišurić istakla je da je potrebna empatija prema djeci sa posebnim potrebama s obzirom na njihovu impulsivnost, ali da ona nisu zahtjevna.

Direktor Škole LJubiša Blagojević rekao je da su realizovani brojni projekti kako bi se djeci sa potreškoćama u razvoju obezbijedili savremeni uslovi za boravak, kao i da su prilagođeni arhitektonski prilazi školskoj zgradi, postavljen lift, izgrađeno specijalizovano inkluzivno igralište.

On je naveo da će do kraja decembra biti okončana dogradnja školskog objekta za potrebe Centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, kako bi već početkom naredne školske godine djeca iz posebnih odjeljenja imala savremene uslove za pohađanje nastave, kao i produženi boravak.

U okviru Sedmice inkluzije, sutra će u školskom holu biti postavljen prigodan pano, a u istom terminu u srijedu, 6. decembra, biće organizovana priredba.

Radionica planirana je za četvrtak, 7. decembar, a dan kasnije predavanje za roditelje o mentalnom i fizičko zdravlju roditelja djece sa posebnim potrebama.

Međunarodni dan lica sa invaliditetom obilježava se 3. decembra kako bi se promovisalo razumijevanje pitanja invalidnosti i mobilizacija podrške dostojanstvu, pravima i blagostanju osoba iz ove kategorije.

Na taj način nastoji se povećati svijest o prednostima koji se mogu dobiti iz integracije osoba sa invaliditetom u svim aspektima političkog, socijalnog, ekonomskog i kulturnog života.

Termin inkluzija postao je jedan od najčešće korištenih termina kada se radi o određenim promjenama u sistemu obrazovanja i podrazumijeva pravo svakog djeteta na obrazovanje.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Donju Gradinu i dalje pristižu dokumenti o ustaškom zločinu genocida
Naredni članakBukejlović u posjeti KPZ Bijeljina: Prioritet završetak objekta na Golom Brdu