Zbog velikih vremenskih oscilacija, veliki broj građana se bori s respiratornim oboljenima i virozama, koje su praćene temperaturom. Uprkos tim pojavama iz dobojskog Doma zdravlja poručuju da za sada nije zabilježen slučaj gripa.

Povišena temperatura, oscilacije krvnog pritiska, srčane tegobe, problemi sa disajnim putevima, najčešći su simptomi zbog kojih se odrasli pacijenti javljaju u dobojsku Službu hitne pomoći. Djeca muku muče sa proljevom i povraćanjem, ali sve su to uobičajne simptomatologije za ovo godišnje doba, kaže šef Hitne pomoći, Slobodan Tomanić.

-Na svu sreću još uvijek nismo evidentirali pojavu gripa,  pacijenti se javljaju sa simptomima sličnim gripu, ali prouzrokovanim prehladom, dani vikenda su nam udarni, kada ne radi pedijatrija i porodična, tako da tim danima imamo stotinu i više pacijenata, dok radnim danima u prosjeku između pedeset i šezdeset pacijenata prođe kroz ovu Službu, izjavio je za RTV Doboj dr Tomanić.

Od Nove godine do danas u Službu hitne pomoći javila su se 1. 222 pacijenta, i to najčešće u večernjim satima. Ljekari apeluju na roditelje da izbjegavaju kretanje sa djecom po mjestima gdje su izložena virusima i infekcijama, kao što su npr. čekaonice u domovima zdravlja, ukoliko to nije nužno.

-Niske temperature, trideset sedam, trideset osam, šmrcanje, kihanjem , grebanje u grlu, ne bi bio momenat da se dolazi kod doktora jer tek tada pacijent  ima veliku šansu da“ zaradi“ malo teži oblik prehlade ili gripa, zbog punih čekaonica, koje su najčešće skučene , a u kojima gravitira veliki broj prehlađenih ljudi, savjetuju u Hitnoj pomoći.

Zbog čestih promjena vremena stručnjaci savjetuju da se više uzima vitamina C, tečnosti, te da se izbjegava izlazak napolje ujutru i naveče kada su temeprature znatno niže u odnosu na dnevne.

RTV DOBOJ
Bojana Lugonjić

Prethodni članakKARATE KLUB ”OZRENSKI SOKOLOVI” BOLJANIĆ: Donirane trenerke i torbe
Naredni članakU “Srbskoj časti“ nisu humanitarci