Premijer Radovcan Višković održao je danas konsultacije o budžetu sa predstavnicima udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Privredne komore i šefovima klubova skupštinske većine u Narodnoj skupštini.

Budžet je stimulativan i okrenut ka daljem unapređenju položaja svih socijalno osjetljivih kategorija. Vlada će nastaviti sa podsticajima privrede i preduzetništva, uz nastavak i razvoj velikih javnih projekata. Skupštinska većina u Paralmentu Srpske, kaže, da je zadovoljna predloženim budžetom, jer će on doprinijeti dodatnom razvoju Srpske u svim sferama.

– Planirano je da se sve socijalne i obaveze prema svim korisnicima budžeta redovno izvršavaju, kao i jedan dio ozbiljnih investicija vrijednih 120 miliona KM, od čega 60 miliona KM u zdravstveni sektor, a drugi dio u neke nove investicije – rekao je Igor Žunić šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Projekcijom budžeta za 2024-tu godinu, između ostalog, predviđeno je unapređenje zdravstvene zaštite srpskih logoraša, počevši od banjske rehabilitacije. Vlada Srpske – podržaće i izdavanje knjige o stradanju Srba na Vozućoj.

– Obećao je širu podršku ovoj asocijaciji, pogotovo u vezi sa rješavanjem ratnog staža za logoraše koji su kao civili zarobljeni i one koji su poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma ostali u logorima – istakao je Anđelko Nosović predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Predstavnici Udruženja civilnih žrtava pozdravljaju najavljeno povećanje invalidnina. Smatraju, da je od velikog značaja što Vlada Srpske, iz godine u godinu, radi na njihovom povećanju.

I sa predstavnicima ratnih-vojnih invalida – premijer je razgovarao o invalidninama. Iz ovog Udruženja, očekuju, da ako bude mogućnosti, da se od naredne godine izjednače osnovice invalidnina sa neto platom. Traže i da, se za ovu kategoriju skrate liste čekanja za specijalističke preglede. Tačnije, da na potrebne preglede čekaju najviše mjesec dana.

– Naš zahtjev je da se na početku iduće godine pokuša da se lična invalidnina poveća za 13,60 odsto, te da se na kraju 2024. poveća za 10 odsto. Na ovaj način bi dostigli da osnovica za lične invalidnine bude u visini neto plate – kaže Dragan Vrhovac predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Od budžeta za 2024. godinu iz Privredne komore Srpske očekuju da bude podsticajan u sferi privrede. Sa premijerom su razgovarali i o povećanju najniže plate. Iz Privredne komore ističu, da je nerelano da najniža plata bude 1050 maraka.

Predsjednik Republike, Milorad Dodik – najavio je da će od januara biti usklađene penzije sa prosječnom platom u Srpskoj. Ovo usklađivanje, pojašnjava Dodik, omogućiće povećanje penzija za 10 odsto, za šta će biti izdvojeno dodatnih 150 miliona maraka.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Vlast u FBiH treba da vodi računa o načinu na koji govori o Srpskoj
Naredni članakDodik: Eskobar svojim izjavama krši Dejton i doprinosi raspadu BiH