U četiri privremena prihvatna centra za migrante u BiH, kolio ih ukupno i ima, trenutno boravi 2.038 migranata, dok je vrlo mali broj smješten u Imigracioni centar, rečeno je u Službi za poslove sa strancima BiH.

Na području Kantona Sarajevo boravi 876 ilegalnih migranata, dok na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 1.121 migrant.

U najvećoj mjeri zastupljena je struktura samaca, starosti između 18 i 35 godina, navedeno je iz Službe za poslove sa strancima.

U prva dva mjeseca ove godine, ukupno je otkriveno 3.550 ilegalnih migranata na teritoriji BiH, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Od njih 3.550, registrovano je odnosno iskazalo je namjeru za podnoše zahtjeva za azil 2.907.

Iz ove službe navode, da je, u međuvremenu, veći broj ilegalnih migranata samovoljno napustio BiH.

U toku 2023. godine otkriveno je 34.409 migranata, a od početka migrantske krize 2018. godine pa do danas u BiH otkriveno je više od 150.000 lica u ilegalnom statusu.

Najveća koncentracija migranata je u Unsko-sanskom kantonu, gdje su i smještena dva Privremena prihvatna centra, s obzirom na to da je pomenuti kantnon na njihovoj ruti kretanja ka krajnjem odredištu.

Iz Službe za poslove sa strancima napominju da je poznato da je BiH migrantima tranzitno područje na putu prema zemljama EU.

Što se tiče registracije migranata, procedura je takva da prilikom njihovog dolaska u jedan od privremenih prihvatnih centara, Služba za poslove sa strancima vrši registraciju tih lica, uzimajući biometrijske podatke i popunjavajući upitnik.

Na osnovu toga se datim licima izdaje potvrda o iskazanoj namjeri za azil.

Potvrda je važeća 14 dana i u roku važenja potvrde, lica moraju podnijeti zahtjev za azil.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVipotnik: Početkom marta biće saopšteni rezultati prve faze istraživanja
Naredni članakGalijašević: Sistem ostao nedirnut iako su Debevec i Mehmedagić u zatvoru