Iako su predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osman Mehmedagić u zatvoru, sistem je ostao nedirnut, upozorio je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević i napomenuo da nema odgovora na pitanje ko je izvršavao njihove naloge u tajnoj službi i u Sudu BiH, kolika je mreža pomagača i saučesnika u tim zloupotrebama.

– To nikoga ne zanima jer je narod uplašen najavama novog rata koga Amerikanci, očito, žele izazvati suđenjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i pozivima na ubistvo – izjavio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, kada bi bilo koja institucija pokazala bar malo kredibiliteta i političkog integriteta – procesi bošnjačkog huškanja na rat bi bili zaustavljeni.

– Ali, BiH je “otpisana zemlja” bez suverenosti i bez integriteta i niko ne može sa sigurnošću tvrditi da je Bosna, sa Hercegovinom ili bez nje, ikada u svojoj istoriji i bila država – rekao je Galijašević.

On je ukazao da, u svakom slučaju, ona danas nije država, ali se to vješto prikriva zapadnim intervencionizmom i lažnim teorijama o stalnom sukobu “zavičajnog” i “državotvornog” nacionalizma.

– To je obična laž razvijena i oblikovana propagandnim konstrukcijama zapadnih medija i elita, prije svega Germana i Anglosaksonaca i njihovih vojno-obavještajnih sistema – tvrdi Galijašević.

Galijašević je naveo da je nerješiv problem u BiH kod Bošnjaka – “vjera je nacija”, a “Islam je i zavičaj”, pa težnja da svi muslimani budu u jednoj državi, uređenoj po islamskim načelima, upravo ovu bošnjačku dilemu pretvara u najveću moguću prijetnju i izvor sukoba i nestabilnosti.

– Iz ovih izvora se i poziva na ubistvo Milorada Dodika i stvara atmosfera linča – istakao je Galijašević.

Prema riječima Galijaševića, problem bosanskih muslimana, Bošnjaka je po mnogo čemu specifičan istorijski i socijalni problem, a osnovno pitanje je šta su, u stvari, Bošnjaci danas i jesu li uopšte nacija u evropskom smislu i kontekstu?

– Ili su samo vjerska grupa opterećena vlastitim konvertitstvom do te mjere da svu krivicu pripisuje drugima – rekao je Galijašević.

Galijašević je pojasnio da je način na koji su muslimani, pa Bošnjaci, postali taoci razumijevanja svog kolektivnog duha i identiteta samo u okviru vjerske svijesti – rezultat značajnog učešća naroda u tom vjerskom pokretu koji je sebe nazivao strankom.

– SDA, kao fundamentalistički pokret koji je osnovao Alija Izetbegović sa takozvanim “Mladim muslimanima”, gurnuo je Bošnjake u dinamičnu konfrontaciju prvo sa Srbima, zatim sa Hrvatima, a kroz rat u takozvanoj Cazinskoj krajini i u rat sa samim sobom – smatra Galijašević.

On je ocijenio da je, onakva kakva je ušla u rat, bošnjačka nacija nastavila da se ispoljava kao neobaviještena i neartikulisana narodna zajednica koja sebe traži “u krilu Zapada, američkog božanstva i majke Britanije”.

Sud BiH produžio je pritvor osumnjičenim Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću, koja po ovom rješenju može trajati najduže jedan mjesec, odnosno do 15. marta ili nove odluke, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Oni su uhapšeni 19. decembra prošle godine, a od tada se nalaze u pritvoru zbog niza krivičnih djela koje im se stavljaju na teret, od zloupotrebe položaja, uništavanja dokaza o nelegalnom prisluškivanje, lažnog predstavljanja, primanja mita.

Tužilaštvo BiH je najavilo da tek slijede velike istrage i da saslušavanjem svjedoka iz OBA, ali i Suda BiH, na vidjelo izlaze brojne nepravilnosti u radu Debevca i Mehmedagića koji će tek u narednom periodu dobiti jasniju sliku kako je ovaj dvojac upravljao sudskim procesima u BiH, a zauzvrat ostvarivao ogromnu finansijsku korist.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU BiH trenutno 2.038 migranata, najviše samaca između 18 i 35 godina
Naredni članakPetrović: Nema razloga za povećanje cijene struje