Pozitivna odluka zemalja članica EU je očekivana, ali i dobrodošao znak podrške naporima u BiH, rekla je Ana Trišić Babić, savjetnica predsjednika Republike Srpske, komentarišući dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Kako je istakla, još jednom se pokazalo da u BiH “možemo napraviti pomak kada EU ponudi nešto konkretno, uz puno uvažavanje ustavne strukture BiH i bez traženja hljeba preko pogače”.

– Republika Srpska dala je svoj doprinos i uspjela je još jednom da zaštiti i unaprijedi svoje pozicije – rekla je Trišić Babić.

Kako kaže, ova odluka obavezuje koliko BiH toliko i EU, uz nadu da će, ističe Trišić Babić, baš na BiH pokazati da je naučila greške iz prošlosti, kako u BiH, tako i u drugim zemljama zapadnog Balkana.

– Sada je vrijeme da nastavimo sa razgovorima i dogovorima, uz puno uvažavanje strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti, te da krenemo sa pripremama zahtjevnih, teških i po svemu sudeći dugih pregovora. Republika Srpska će u tom procesu nastaviti da ima vidljivu ulogu, tražiti uvažavanje partnera i EU, te odbraniti svoje pozicije, a sve za dobrobit svih konstitutivnih naroda i gradjana Republike Srpske i BiH – navela je Trišić Babić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakGuzijan: Preventivni pregledi značajni u ranom otkrivanju karcinoma dojke
Naredni članakDodik: Evropska unija ne poznaje preglasavanje i nametanje