Da bi BiH uspješno prošla kroz vrata koja je Evropski savjet odškrinuo, mora prvenstveno razumjeti principe na kojima EU počiva. A počiva na dogovoru, međusobnom poštovanju, uvažavanju interesa svake države i svakog naroda, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Odluke u EU donose se tako što za njih moraju glasati sve države članice – poručio je Dodik na svom nalogu Iks.

Dodik navodi da je BiH “mala EU”.

– Odluke u BiH se donose tako što za njih moraju glasati predstavnici sva tri naroda i oba entiteta. Entitetsko glasanje je mehanizam koji afirmiše sve principe koji EU čine efikasnom. Afirmiše potrebu dogovora, poštovanja sva tri naroda i uvažavanje interesa oba entiteta – ističe Dodik.

Predsjednik Srpske navodi da EU ne poznaje preglasavanje i nametanje.

– Neki u BiH sve vrijeme teže ka tome da pod EU integracijama izmijene Ustav i Dejton. Žele unitarnu BiH, a pod plaštom građanske žele anacionalnu BiH, što nigdje na svijetu ne postoji. Zato su glasovi kojima smeta entitetsko glasanje antievropski, retrogradni i glasovi prošlosti. Njima nije stalo do EU, već do majorizacije. Manite se ćorava posla – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je Evropa poslala poruku da Dejtonska BiH, s postojećom unutrašnjom organizacijom, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i mehanizmima koordinacije može biti član EU.

– Sve zasluge za to imaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Vlasništvo nad tim procesom pripada entitetima i narodima. Nikakvom nivou BiH. Zato, zasučite rukave da prvo vratimo BiH suverenitet koji su pojedinci uzurpirali, a onda da krenemo ka uspostavljanju evropskih standarda, bez lažnog Šmita, stranaca, poštujući Ustav sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda – zaključio je Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakTrišić Babić: Pokazalo se da možemo napraviti pomak kada EU ponudi nešto konkretno
Naredni članakGRANIČNI PRELAZI: U Gradišci, Donjoj Gradini i Kostajnici gužva na ulazu u BiH