Pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini danas su održane glavne rasprave u predmetima “Čajavec telekomunikacije” AD Banjaluka i “Prehrana” Gradiška protiv “Bobar banke”. Sva tri privredna subjekta su u stečaju, a predmet spora je zatezna kamata na sredstva deponovana u ovoj banci.

Preduzeća “Čajavec telekomunikacije” iz Banjaluke i “Prehrana” iz Gradiške na računu “Bobar banke” imali su deponovana sredstva u stečajnoj masi, pribavljena prodajom imovine. Zbog blokade banke, stečajni upravnik u ova dva preduzeća nije mogao raspolagati pomenutim novcem, zbog čega traži isplatu zatetnih kamata.

– Na računima “Bobar banke” “Prehrana” je imala 1.800.000 KM, a “Čajavec” 400.000 KM. Tim sredstvima nismo mogli raspolagati od dana blokade banke. Samim tim, ako ne možete raspolagati vlastitim sredstvima, imate pravo na zakonsku kamatu – kaže stečajni upravnik “Prehrane”, odnosno “Čajavec telekomunikacija” Slavko Vujančević i dodaje da je riječ o kamatama u iznosu od 660.000 odnosno 130.000 KM.

Advokat “Bobar banke” Vladimir Milošević ističe da zakon o bankama poznaje iste isplatne redove i u pogledu likvidacije i u pogledu stečaja, tako da isti ne predviđa bilo kakvu mogućnost obračuna i isplate zakonske zatezne kamate u ovakvim slučajevima.

– Svaka druga odluka u pogledu eventualna odluka napravila bi potpunu konfuziju i oštetila povjerioce koji su u nižim isplatnim redovima – kaže Milošević.

-Ukoliko sud odluči pozitivno po tužbi “Čajavec telekomunikacija”, odnosno “Prehrane”, stečajni postupak u ova dva preduzeća mogao bi biti odmah okončan – naglasio je u izjavi za BN TV stečajni upravnik Slavko Vujančević.

Sudija Božana Gužvić najavila je izricanje presude u ovim sporovima krajem aprila.

Bobar banka je jedna od tri banke u Srpskoj koje su propale u proteklom periodu.

BN TV

Prethodni članakTroše novac bez ikakve kontrole
Naredni članakSpriječen ulazak četiri lica sa KiM