Zavičajno udruženje „Izvor“ dvanaestu godinu sabire svoje članove na Savindan. Nekadašnji stanovnici sarajevsko-zeničke regije na taj dan prisjećaju se običaja svoga kraja koji su silom prilika, napustili usljed ratnih dejstava. Gdje god bili, tradiciju svojih predaka kažu, ne zaboravaljaju.

-Ovo nam je centralna manifestacija koja je za nas veoma bitna, pogotovo što je za Svetog Savu jer smo u našem statutu, programu, strateškom planu, definisali da nam je osnovni cilj očuvanje tradicije i običaja kraja iz kojeg dolazimo, a  to je sarajevsko-zenička regija, istakao je Dragiša Bodiroga, naglasivši da uprkos tome što neki od njih u Doboju žive više od dvije decenije, svoga se ne odriču.

 Za svoje običaje kažu da su specifični. Osim što se dosta razlikuju od drugih običaja,  uspjeli su da ih očuvaju i u najtežim trenucima. Nedavno su nabavili i narodne nošnje koje su karakteristične za područje iz kojeg potiču, a oformili su i mladu žensku grupu koja izvodi izvorne pjesme.

-U našem strateškom planu prošle godine bilo je da starije zamijenimo mlađim, u tome smo uspjeli, djeca su prihvatila ono što smo im mi prenijeli, a nama naši preci, rekao je Bodiroga.

-Nošnja nam je najviše nedostajala kada su nastupi, razlika između dobojskih i pjesama našega kraja je u tome što se tamo pjesme pjevaju bez muzičke podloge, bude više ljudi u grupi , kako bi se glasovi složili, dok se ovdje , u dobojskom kraju, pjeva uz šargiju, objasnila je Mirjana Šarčević.

Podrška i od Grada

Osim što su po dolasku u Doboju rado prihvaćeni , za sve ove godine redovno ih podržava i Gradska uprava.

-Za sve ove godine egzistiranja u Doboju oni su integrisani u naš Grad , te podržavamo njihove aktivnosti kao naših građana, želim im da i dalje njeguje tradiciju i običaje kraja iz kojeg dolaze, izjavio je zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić

Svoje običaje predstavljaju širom Republike Srpske, a za neke od njih kao što je igrokaz „Miridba“ kotiraju na vrhu ljestvice na takmičenjima izvornog narodnog stvaralaštva. Procjena je da u Doboju ima oko 500 domaćinstava, odnosno 1.500 stanovnika sa sarajevsko-zeničke regije, a oko 200 njih je aktivno u Udruženju. Osim na Savindan, Izvornjaci praktikuju druženje za Vaskrs i Osmi mart. Ove godine podršku su imali i od Srpske pravoslavne crkve.

RTV Doboj

Prethodni članakSveti Sava- školska slava obilježena u dobojskoj Muzičkoj školi
Naredni članakRazapele štrik ispred Vlade RS