Toplo i sunčano vrijeme koje se zadržalo i tokom druge polovine oktobra pogoduje voćarima, u čijim zasadima još nije završena berba plodova. Kiša koja se očekuje narednih dana dobro će doći stablima voćaka.

– Zemljište u voćnim zasadima trenutno raspolaže sa dovoljnim količinama vlage. Ipak, padavine koje se očekuju narednih dana dobro će doći u procesu diferencijacije pupoljaka, koji će osigurati rod za narednu godinu. Najavljena kiša mogla bi biti štetna samo u voćnjacima pojedinih sorti jabuke, u kojima nije završena berba, rekao je u izjavi za naš Radio, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović.

U narednih nekoliko dana najviše bi nam odgovarale više temperature vazduha, do završetka berbe. A potom zahlađenje, ali bez većih minusa, koji bi štetili zasadima voća – dodao je Dojčinović.

Nada Zavišić, iz Iz Poljoprivrednog instituta Srpske, za Radio je rekla da u narednom mjesecu, voćari priželjkuju hladnije vrijeme uz jutarnje mrazeve, kako bi stabla završila ovogodišnju vegetaciju i u stanju mirovanja dočekala predstojeću zimu.

Toplo vrijeme u novembru samo bi negativno uticalo na stabilnost voćke i za njenu pripremu za prezimljavanje.

Manji jutarnji mrazevi već sada bi dali koristi.

Nakon završetka berbe, u voćnjacima će početi i redovna godišnja rezidba, kao i primjena bakarnih preparata, s ciljem sprečavanja razvoja gljivičnih oboljenja, zaključila je Zavišić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNešić: Bezbjednosne agencije da preduzmu sve mjere – prioritet zaštita građana i imovine
Naredni članakImenovani nosioci pravosudnih funkcija u Republici Srpskoj i FBiH