Evropski kupci u 2017. češće su se odlučivali za Teslin Model S nego za Mercedes S klase ili BMW Serije 7.

Kako prenosi Automotive News, po prvi put je Teslina luksuzna električna limuzina bila prodavanija na evropskom tržištu od pomenute dve top limuzine nemačkih premijum proizvođača, nakon što se to već dešavalo u SAD.

Iako su po veličini i nivou luksuza iznad Modela S, Mercedes S klase i BMW Serije 7često se porede upravo sa Teslinim automobilom s obzirom da su u sličnom cenovnom razredu.

Tesla je u 2017. u Evropi isporučio 16.132 primerka Modela S, uz rast od 30 odsto na godišnjem nivou. U istom periodu, Mercedes je prodao 13.359 limuzina S klase (+3%), a BMW 11.735 automobila sa oznakom Serije 7 (+13%).

Razlika u prodaji između Modela S i Mercedesa S klase još je veća u Sjedinjenim Državama, gde je tokom 2017. Tesla prodao 28.800 primeraka svoje top limuzine, a Mercedes 15.888 automobila S klase.

Teslin krosover, Model X, takođe se dobro kotria u Evropi u odnosu na konkurente.

Prošle godine kupcima na evropskom tržištu isporučeno je 12.000 primeraka Modela X, a u istom periodu na Starom kontinentu prodato je približno isti broj Porschea Cayenne, dok je prodaja BMW-a X6 bila niža za oko 2.000 jedinica.

Analitičar iz JATO Dynamics, Felipe Munjoz, kaže da su ovi rezultati prodaje sigurno upalili alarm kod tradicionalnih nemačkih proizvođača premijum automobila.

Oni su suočeni sa tim da ih jedan relativno mali i mlad auto-brend, ali ujedno i lider u mnogim savremenim tehmologijama, može nadmašiti čak i “na domaćem terenu”. Munjoz kaže da je zato potrebno da evropski proizvođači adekvatno odgovore na izazov električnih automobila, s obzirom da trenutno dosta kasne za Teslom.

Među prvim evropskim proizvođačima iz premijum segmenta koji će tržištu ponuditi luksuzni serijski električni model je Jaguar, koji je za 1. mart najavio premijeru produkcijske verzije električnog krosovera I-Pace.

Za avgust je zakazan debi električnog SUV Audija e-tron Quattro, a do kraja godine ogalsiće se i Porsche sa sportskim električnim automobilom Mission E.

(B92)

Prethodni članakLE: Veliki promašaji koštali Zvezdu eliminacije u Moskvi!
Naredni članakRusi vraćaju bronzu zbog dopinga