Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević rekao je da se uvođenjem sankcija preduzećima i privrednicima u Srpskoj pokušava urušiti privredni sistem Republike i da je potrebno jedinstveno se oduprijeti tome kako bi bilo što manje posljedica po privredu, institucije i građane.

– Ovi zadnji vidovi sankcija idu na urušavanje privrede, a samim tim i ekonomske krize, gašenje radnih mjesta… Svijet u ovom trenutku ima neka svoja pravila igre, na nama trenira strogoću i na nama je da im se suprotstavimo – rekao je Tepavčević.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Zoran Škrebić istakao je da Unija ne podržava bilo kakvo uvođenje sankcija preduzećima, privrednicima ili privrednim granama u Srpskoj, jer to negativno utiče na cjelokupnu privredu i radnike koji rade u tim kompanijama.

– Sve to što se dešava na našim prostorima nije uobičajeno, a razlog zbog čega banke ćute o tome treba uputiti na njihove adrese, jer one znaju kakve su posljedice i zbog čega se na taj način ponašaju – rekao je Škrebić.

Ekonomista Marko Đogo rekao je da u svijetu dolazi do sukoba između velikih sila oko raspodjele moći i sfera uticaja, što se prelama i “preko naših leđa”.

– To pokazuje nizak nivo suvereniteta BiH kao države, a imajući u vidu i da se vodi nekoliko ratova u našem bližem i daljem okruženju, ne iznenađuju takvi potezi koji su u nekim mirnodopskim vremenima osuđivani, a sad se vraćaju – rekao je Đogo.

On smatra da uvođenje sankcija nema veze sa ekonomijom i da se sve češće govori o deglobalizaciji, navodeći da sada više ne postoji jedan hegemon u svijetu, nego multipolarni svijet.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakRajilić: Isak izaziva još veći razdor i unosi nemir u sve narode u BiH
Naredni članakŠkrebić: Cilj – poboljšati položaj radnika i stanje u privredi