Unija poslodavaca i Konfederacija sindikata Republike Srpske nastaviće sa partnerima zajedno da rade na mjerama i unapređenju Sporazuma za budućnost Srpske s ciljem poboljšanja stanja u privredi i položaja radnika, a dogovoreno je i da se dođe do okvira za pregovaranje o najnižoj plati, izjavio je danas predsjednik Unije Zoran Škrebić.

Škrebić je rekao da je na okruglom stolu “Stanje ekonomije – kako do veće produktivnosti i plata” u Trebinju zaključeno da se ekspertski tim uključi u rad Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Istakao je da je održavanje okruglog stola dio međusobnog socijalnog dijaloga, koji žele da podignu na još viši nivo, podsjetivši da su prošle godine potpisali i Sporazum za budućnost Srpske sa prijedlozima koji treba dovedu do boljeg stanja u privredi i boljeg položaja radnika.

Škrebić je rekao da su razgovarali i o visokom procentu povećanju minimalne plate u Srpskoj i kako je to uticalo na stanje u privredi i na radnike.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević istakao je da je današnji sastanak potvrda da se samo kroz razgovor predstavnika radnika, poslodavaca, institucija i akademske zajednice može unaprijediti stanje radnika i privrede u Srpskoj.

Najavio je da će nastaviti da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima i da će biti održani i posebni sastanci po pitanju granskih kolektivnih ugovora, što bi stvorilo dodatnu sigurnost i povjerenje između poslodavaca i radnika i poboljšalo materijalni status radnika.

Ekonomista Marko Đogo istakao je da je današnji sastanak u Trebinju lijep primjer saradnje poslovne zajednice i sindikata koji su zaključili da buduće odluke treba da donose uz adekvatne stručne analize, a ne ad hok.

Okrugli sto je održan u trebinjskom “Gradu sunca” u okviru realizacije projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BIH – EISE” koji finansira EU, a sprovodi Unija poslodavaca Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakTepavčević: Јedinstveno se oduprijeti sankcijama preduzećima u Srpskoj
Naredni članakUprava civilne zaštite: Mogući problemi sa oborinskim vodama