Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da su ohrabrujuće poruke novoizabranih predstavnika iz takozvanog političkog Sarajeva koje javno šalju posljednjih dana i da gaje optimizam u pogledu efikasnog rada novog saziva Savjeta ministara.

Tegeltija je za Srnu naveo da je prva sjednica ovog tijela u novom sazivu protekla u uvodnim razmatranjima i definisanju određenih pretpostavki za funkcionisanje Savjeta ministara u budućem periodu.

– Imenovali smo članove određenih odbora i komisija što omogućava da Savjet može da radi u normalnim okolnostima. Članovi nove ekipe Savjeta uglavnom se međusobno poznaju i mislim da su imenovani ljudi kompetentni za poslove koje treba da obavljaju, očekujem kvalitetan i efikasan rad – rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ono što je ohrabrujuće za Savjet ministara jeste to što je ovaj izvršni organ na nivou BiH veoma brzo formiran, zahvaljujući postojanju većine koja ga je i izabrala.

On je podsjetio da je sve vrijeme učestvovao u pregovorima oko formiranja novog saziva i da su poruke koje su dolazile u tom trenutku i poslije toga, ohrabrujuće i sa očekivanjima da više neće biti blokada i međusobnog uslovljavanja, nego da će se raditi.

– To se, prije svega, odnosi na ministre koji dolaze iz takozvanog političkog Sarajeva i moram reći da su poruke koje oni ovih dana šalju ohrabrujuće, a nažalost ono što se danas dešava u Federaciji BiH /FBiH/ na političkom planu i nije – naveo je Tegeltija, koji očekuje da će i u tom entitetu prevladati optimizam i da će uspjeti da formiraju potrebnu većinu za izbor nove vlade.

Tegeltija je upozorio da bi sve političke nesuglasice u FBiH mogle da na neki način utiču na rad i Vlade Republike Srpske, ali i da se negativno odraze na Savjet ministara.

– Iskreno vjerujem da će biti dobrih uslova za rad na samom početku funkcionisanja Savjeta ministara – naveo je on.

Tegeltija je potvrdio da su produženi mandati direktorima Agencije za rad i zapošljavanje i Agencije za antidoping kontrolu BiH, da bi ove institucije mogle da nesmetano nastave svoj rad.

Što se tiče sljedeće sjednice, dodao je Tegeltija, razgovarali su o dnevnom redu te sjednice koja će imati mnogo tačaka, te očekuje da će predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto do kraja dana utvrditi taj obiman dnevni red.

On je istakao da postoji veliko interesovanje bošnjačkih predstavnika za izbor direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije, ali je poznato da sva ta kadrovska rješenja uvijek idu “u paketu”.

Tegeltija smatra da će na kraju biti postignuto najbolje rješenje i da će na sljedećoj sjednici doći do određenih imenovanja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Imam iz Kozarca povrijedio sve Srbe (VIDEO)
Naredni članakStevandić-Mekdonald: NSRS poštuje Povelju UN-a o ljudskim pravima