Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Trebinju da očekuje da će novi fiskalni sistem, kada bude primijenjen, dati pozitivne efekte na prihode.

Tegeltija je naveo da očekuje da će novi sistem podstaći ljude da “prikazuju svoje objektivne promete” i istakao da je Republika Srpska duboko ušla u taj proces fiskalizacije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o kontroli izdavanju fiskalnih računa, naročito u ugostiteljskim objektima, Tegeltija je naveo da se radi na novom fikalnom sistemu, jer je postojeći star desetak godina.

– Činjenica je da je potrebno i građanima da traže svoje fiskalne račune, ali je slabost postojećeg fiskalnog sistema to što i kada dobijete svoj fiskalni račun, ne postoji garancija da je evidentiran u Poreskoj upravi kao vaš promet – istakao je Tegeltija.

On je objasnio da stari fiskalni sistem treba da bude zamijenjen jer se formiraju bolji, budući da su informacione tehnologije napredovale.

On je ukazao da je specifičnosti BiH to što je PDV indirektni porez za čije prikupljanje je zadužena UIO, a da je proces fiskalizacije u nadležnosti entiteta.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakVREMENSKA PROGNOZA: Naredna tri dana raste temperatura vazduha, ali će biti vjetrovito
Naredni članakRadanović: Zakonom o prodaji stanova biće oštećena srpska zajednica