Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da će, ukoliko na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH bude usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, najviše biti oštećena srpska zajednica.

Radanović je pozvao srpske delegate da ne glasaju za ovaj prijedlog zakona na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

– U FBiH je ostalo 300 do 500 stanova koji su u posjedu, stanarsko pravo imaju Srbi koji su bili angažovani u ЈNA, službama bezbjednosti i dio u namjenskoj industriji – dodaje Radanović za Srnu.

Prema njegovim riječima, tih stanova ima najviše u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bugojnu, Konjicu.

Za lica koja nisu stekla stanarsko pravo, Radanović kaže da će, prema ovom zakonu, dobiti obeštećenje, ali veoma nisku cijenu.

– Na primjer, Srbin koji je bio oficir u ЈNA, imao stan od 55 metara kvadratnih na prostoru Sarajeva, a otišao je za Srbiju i nije dobio drugi stan, biće obeštećen, dobiće 1.000 KM po metru kvadratnom minus amortizacija – naveo je on.

Prema njegovim riječima, to znači da će Srbin koji je 1984. godine dobio taj stan, imati 40 odsto amortizacije i dobiće 600 KM po metru kvadratnom.

– Na primjer, za stan od 55 metara kvadratnih dobiće samo 33.000 KM. Realna cijena takvih stanova, koji su uglavnom u centralnom dijelu Sarajeva, je 3.000 KM po kvadratu – dodao je Radanović.

Radanović ukazuje da će cijena stana od 55 kvadrata koji FBiH hoće da plati biti samo 33.000 KM, za nešto što vrijedi i 165.000 KM.

– Taj zakon je diskriminatorski sa aspekta toga da Srbin koji je imao stanarsko pravo, a služio je u ЈNA, nakon rata otišao za Srbiju i tamo dobio drugi, možda i manji i lošiji, neće uopšte imati pravo da dobije stan ili da na bilo koji način dođe u svojinu ili mogućnost da ga proda, jer mu FBiH oduzima taj stan i daje u vlasništvo lokalnoj samoupravi, kantonu ili FBiH – naveo je on.

On navodi da je ovdje u pitanju diskriminatorska odluka koja se odnosi isključivo na Srbe.

– Nema nijednog muslimana, ni Hrvata koji je ostao bez stana. Time se šalje poruka Srbima da nisu dobrodošli u FBiH, niti mogu da se osjećaju kao svoji na svome. To je dokaz da je FBiH muslimansko-hrvtatski entitet – zaključio je Radanović.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH trebalo bi danas da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Federalna Vlada je na sjednici 9. januara u Mostaru, na prijedlog federalnog Ministarstva prostornog uređenja utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakTegeltija: Očekuju se bolji prihodi nakon primjene novog fiskalnog sistema
Naredni članakRočište Dodiku i Lukiću pomjereno za 5. april