Zavičajno udruženje Zavidovićana Doboj organizovaće sutra u Beogradu tribinu i najaviti marš “Stazama egzodusa 2023”.

Na tribini će se obratiti bivši načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ i predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju Zoran Blagojević, direktor Centra za kulturu Doboja Lidija Žarić i bivši borac Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Zoran Panić.

Marš se ove godine organizuje 15. put, čime se obilježava 28 godina od egzodusa srpskog naroda Vozuće i naselja iz doline Krivaje i južnog Ozrena.

Tribina je najavljena za 18.00 časova u skupštinskoj sali beogradske opštine Zvezdara.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pripadnicima pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Marš “Stazama egzodusa” je podsjećanje na egzodus i okončanje etničkog čišćenja Srba, i to oko 22.000 iz Zenice, oko 2.000 iz Žepča, oko 11.000 iz Zavidovića, oko 4.000 iz Banovića, koji su spas do 1995. godine potražili u Vozući ili im je ona bila tranzit za dalje.

Staza marša duga je 22 kilometra. Riječ o “kamionskom putu”, koji ide pravcem Brijesnica Gornja, Kvrga, Malčići, Borovci, Lozna, Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakSjednica Doma naroda PS BiH: Usvojen zakon o organizaciji tržišta vina
Naredni članakDOBOJ: Udruženje sa troje i više djece „Ponos” podijelilo udžbenike učenicima iz višečlanih porodica (FOTO/VIDEO)