Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić ocijenio je da je prva regionalna konferencija o turizmu “Ček in” koja se održava u Trebinju više nego uspješna jer je premašila sva očekivanja, a ključne poruke i zaključci na kojima će se raditi su umrežavanje i izlazak Hercegovine i Srpske na strana tržišta.

– Drugi fokus je umrežavanje prema turističkim organizacijama koje djeluju na području našeg regiona. Treći zaključak je da institucije i na lokalnom i republičkom nivou zajednički rade na tome da turizam bude u fokusu i grana razvoja čitavog regiona, a to ne možemo bez infrastrukture – naveo je Šulić.

On je rekao da je važna saradnja radi povezivanja dobrim putevima, te izrazio nadu da će se nastaviti rad na integrisanim graničnim prelazima i u Trebinju i svim dijelovima Srpske, kako bi bio obezbijeđen lakši protok robe i ljudi.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je zaključeno da bez kapitalnih investicija i infrastrukture teško može razmišljati o dužem boravku turista u Trebinju.

– Mi kao odgovorna lokalna zajednica za ovu i narednu godinu imamo ozbiljne planove da ulažemo u infrastrukturu, kao što je izgradnja nove sportske dvorane, kongresnog centra, a pregovaramo sa kompanijama za izgradnju većeg hotela u Trebinju – rekao je Ćurić.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da je sa diskusija konferencije vidljivo da sve lokalne zajednice moraju da imaju strategiju razvoja turizma, kako bi razvile svoje potencijale.

On je naveo da strategija razvoja mora biti povezana sa kapitalnim investicijama lokalne zajednice, ali i Republike Srpske, te istakao da je u Trebinju urađeno mnogo toga.

– Očistili smo grad, osvijetlili ga, napravili smo nove sadržaje, vjerskom turizmu smo prišli na drugi način, razvija se Duhovni centar Mrkonjići, uskoro počinju radovi na istočnoj obilaznici, imamo mnogo uređenih zelenih površina – rekao je Petrović.

On je rekao da republičke institucije treba da rješavaju putnu infrastrkturu do lokalnih zajednica i između njih, što je važno za dolazak turista, te naglasio da je za razvoj turizma neophodno formiranje ozbiljnih kadrova u čemu Trebinje prednjači.

Petrović je izrazio nadu da će ovakve konferencije biti održane i naredne godine, te zahvalio predsjedniku Srpske koji je finansijski stao iza nje.

Direktor Turističke organizacija Vojvodine Nataša Pavlović rekla je novinarima da je ova konferencija bila veoma uspješna, te izrazila uvjerenje da će postati tradicionalna i da će ovakve konferencije služiti za prenošenje iskustava.

– Ova godina je svima rekordna i da su nadmašili 2019. godinu. Verujem da ćemo posle ove regionalne konferencije imati kombinaciju da unaprijedimo svoj lokalni turistički proizvod, a da potencijale i resurse pretvorimo u regionalni turistički proizvod – rekla je Pavlovićeva.

U Trebinju je juče otvorena dvodnevna regionalna konferencija o turizmu pod nazivom “Ček in” koja je okupila više od 300 učesnika iz Republike Srpske i regiona iz različitih segmenata turizma, koji će razmijeniti iskustva u toj oblasti.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske je koorganizator konferencije, dok je organizator marketinška agencije MANIA.

Važnost konferencije i rezultata koje će napraviti za ovu industriju su prepoznali i partneri sa čijom podrškom se realizuje, a to su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao generalni pokrovitelj konferencije, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma Srpske i grad Trebinje.

Foto: instagram.com/checkinconference

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Banjaluci počelo potpisivanje peticije za opoziv Stanivukovića
Naredni članakDetašmani za 29 privrednih društava iz Srpske