Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je Srni da je u oblasti turizma u 2024. godini potrebno brendirati Srpsku na najbolji mogući način.

– Ići ćemo na sajmove da dogovaramo sa tur-operaterima mogućnost dolazaka turista u Srpsku – rekao je Šulić.

On je naveo da je prisustvo značajnim sajamskim manifestacijama, kao što je Sajam turizma u Beogradu, jedan od primarnih aktivnosti Ministarstva.

Šulić je napomenuo da je u 2024. godini plan da se budžetom Ministarstva maksimalno aktivno radi na terenu, a kao značajnu aktivnost istakao je primjenu centralnog informacionog sistema.

– On će donijeti tačnu i jasnu evidenciju broja dolazaka, noćenja, i strukturu turista koji dolaze u Republiku Srpsku – istakao je Šulić.

USPЈEŠNA TURISTIČKA SEZONA

Šulić je izrazio zadovoljstvo turističkom sezonom u Republici Srpskoj, ističući da je u 10 mjeseci 2023. godine zabilježeno 70.000 više turističkih noćenja nego u istom periodu 2022.

On je dodao da je siguran da će to biti i mnogo više kada se zbroje podaci za novembar i decembar.

– U pripremi je otvaranje još jednog skijališta – Ski-centra “Igrišta” – rekao je Šulić.

On je naveo da je u 2023. godini došlo i do registracije novih privatnih objekata za pružanje usluge smještaja.

– Tu prvenstveno mislim na “stanove na dan”, gdje smo radili aktivnu kampanju – ukazao je Šulić.

U 2023. OSTVARENI ZNAČAЈNI REZULTATI

Šulić je rekao da je zadovoljan radom Ministarstva u 2023. godini jer su realizovane značajne aktivnosti u oblasti trgovine i turizma, te pružena pomoć građanima Srpske.

– U onim trenucima kada je bilo najpotrebnije građanima Republike Srpske, ali i drugima u svijetu reagovali smo putem interventnih nabavki. Početkom godine podijelili smo više od 3.700 paketa socijalno ugroženim porodicama. Tokom godine smo podijelili značajne količine brašna javnim kuhinjama, a 1. oktobra smo podijelili 500 tona brašna putem Crvenog krsta socijalno najugroženijim porodicama – istakao je Šulić.

On je napomenuo da je značajna pomoć otišla u zemljotresom pogođene dijelove Turske putem interventnih nabavki. “Bili smo tu i za naše sugrađane iz Federacije BiH jer smo im poslali značajnu pomoć za vrijeme poplava u Unsko-sanskom kantonu”, rekao je Šulić.

Ministarstvo je, naveo je Šulić, tokom godine pratilo cijene i zajedno sa tržišnom inspekcijom kontrolisalo poštovanje marži na osnovne životne namirnice i naftu, a kažnjavani su oni koji se toga nisu pridržavali.

– Pokrenuli smo aktivnosti društveno odgovorne kampanje u junu, a u oktobru smo nastavili da radimo u kampanji koja je proširena sa 45 proizvoda koji su na nula odsto marže. Imali smo u ovoj godini donesena dva zakona iz oblasti turizma, Zakon o turizmu i Zakon o izmjenama zakona i dopunama Zakona o ugostitiljstvu, kojim predviđamo centralni informacioni sistem – podsjetio je Šulić.

MINISTARSTVO ĆE NASTAVITI DA PRATI POREMEĆAЈE CIЈENA

Šulić je naveo da je kampanja “Društveno odgovorni”, koja je sastavni dio odluka Vlade Republike Srpske za smanjivanje inflatornih udara na građane Srpske, u sadašnjem obliku juče završena.

– Ostavićemo mogućnost da svi trgovački lanci, ali i dobavljači i proizvođači, ostanu dio same kampanje, a mi ćemo u ime Ministarstva pratiti cijene, da li dolazi do poremećaja na tržištu. Ako bude poremećaja nastavićemo dalje sa aktivnostima koje će imati za cilj da te cijene budu u skladu sa onim potrebama privrede, ali da ne ugrožavaju budžete porodica širom Srpske – rekao je Šulić.

On je dodao da je dobro što je inflacija u stagnaciji i da više nema velikih inflatornih skokova svakog mjeseca.

Šulić je ocijenio da u narednom periodu ne bi trebalo dolaziti do značajnijih poremećaja na tržišu kada je riječ o cijenama robe i usluga.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU protekla 24 časa u Srpskoj rođene 24 bebe
Naredni članakStevandić: Dan Republike dočekati uz vedar duh i širok osmijeh