Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da u Srpskoj “vladaju vedar duh, bistro oko i širok osmijeh” i da će upravo tako Republika dočekati 9. januar – Dan Republike Srpske.

Stevandić je rekao da će Srpska proslavom 9. januara pokazati da njeguje vlastitu tradiciju i ne mijenja datum svog rođenja zato što se on ne sviđa nekom “Šmitu ili šmitićima”.

– Sada kada nisu uspjeli na neki pravni način da negiraju 9. januar počeli su sa nekim prijetnjama i odmazdama prema funkcionerima koji su u organizacionom odboru /Dana Republike/, gdje se i sam nalazim sa velikim poštovanjem i radošću. Riječ je o prazniku koji se proslavlja i ima svoje pravno pokriće. Mi smo našli način da je on u pravnom sistemu. Samim tim i njegova proslava je dio pravnog procesa, a taj svečani dio je nešto što njih najviše nervira jer se tu pjevaju najljepše srpske pjesme – rekao je Stevandić.

On je dodao da je tokom svečane proslave 9. januara vidljiva najveća podrška naroda Srpske svojoj Republici i datumu njenog rođenja, navodeći da upravo to smeta pojedincima koji pokušavaju negirati Dan Republike.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠulić: U 2024. godini brendirati turizam Srpske
Naredni članakMinić: Dizati kapacitete domaće proizvodnje