Vlada Republike Srpske priprema Uredbu kojom bi trebalo da budu regulisane cijene osnovnih životnih namirnica.

Planirano je ograničenje marže na hljeb. U Vladi i udruženjima za zaštitu potrošača kažu da se povećanje iznosa minimalne plate zloupotrebljava za neopravdano povećanje cijena robe, proizvoda i usluga.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić naveo je da je ovo Ministarstvo je u saradnji sa tržišnom inspekcijom kontrolisalo aktuelne uredbe koje se odnose na osnovne životne namirnice

– Inspekcijski organi će kazniti i nastaviti i dalje da rade tade kontrole kao i do sada – naveo je Šulić, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Dodao je da je do sada kontrolisano 50 privrednih subjekata i oni koji nisu radili u skladu sa Zakonom su kažnjeni.

Govoreći o poskupljenjima u Srpskoj naveo je da su neke cijene niže nego u zemljama regiona.

– Kada smo pravili analizu neki 30, 40 proizvoda, u poređenju sa nekim zemljama u regionu, Srpska je najjeftinija. Oni koji ne poštuju mjere, koji zloupotrebljavaju trenutnu situaciju, inspekcijski organi će ih evidentirati i i kazniti – poručio je Šulić.

Istakao je da oni privredni subjekti koji su učestvovali u kampanji “Društveno odgovorni” nisu kažnjavani, nisu kršili zakon.

Napomenuo je da je u Republici Srpskoj za građane koji su u stanju socijalne potrebe počela podjela brašna i paketa osnovnih životnih namirnica.

Govoreći o Zakonu o fisklizaciji rekao je da će ovaj zakon povećati broj izdatih računa, kao i da će smanjiti sivu zonu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBorci pokazali hrabrost i sa ponosom odbranili Republiku Srpsku
Naredni članakVranješ: Pred predsjednikom Dodikom nije presuda, nego nova izborna pobjeda