BIJELJINA – Fondu za razvoj i zapošljavanje kojim upravlja Investiciono –razvojna banka (IRB) RS i dalje je sudski zabranjeno da od zvorničke „Alumine“, kćerke firme fabrike glinice „Birač“ naplaćuje kredit od 19 miliona koji je IRB pod sumnjim okolnostima odobrila propaloj „Energoliniji“, prenosi portal CAPITAL.

Današnja odluka Okružnog privrednog suda u Bijeljini je privremena, a konačna će biti donesena 2. marta.

„Alumina“, koja je bila žirant za kredit „Energolinije“, je krajem rošle godine podnijela tužbu protiv IRB-a i „Energolinije“ kojom traži poništenje ugovora o kreditu od 19,4 miliona KM i jemstvu, te vraćanje milionskog iznosa koji je kao žirant do sada platila IRB-u.

Nakon podnošenja tužbe sud je donio i privremenu mjeru kojom je zabranio IRB-u da od „Alumine“ naplaćuje sporni kredit, a na ročištu koje je danas održano u Okružni privredni sud u Bijeljini trebalo je da donese konačnu odluku o zabrani koja bi trajala do donošenja presude po tužbi koju je „Alumina“ podnijela.

Predstavnici IRB-a su izjavili da danas nisu u mogućnosti da se izjasne o dokazima koje je “Alumina” dostavila, te im je potrebno dodatno vrijeme za njihovu analiz.

U Vladi RS dogovoreno da „Alumina“ izmiri dug „Energolinije“ u roku od dvije godine

Predstavnici IRB-a danas su se pozvali na dogovor u Vladi RS od 6. septembra 2017. godine, kada je precizirano da će „Alumina“ izmiriti dug  u roku od dvije godine, sa mjesečnim anuitetima od 120.000 KM.

“Fond je aktivirao mjenicu upravo na taj iznos, kako ne bi postojala opasnost da se nanese šteta po poslovanje “Alumine”. Da je Fond želio učiniti štetu “Alumini” i njenim zaposlenima, pustio bi mjenice na svih 18 miliona KM, za šta je imao pravni osnov”, rekli su predstavnici IRB-a, istakavši da se nisu ispunili uslovi za određivanje mjere obezbjeđenja koju je predložila “Alumina”.

Advokat “Alumine” Vladimir Milošević na današnjem ročištu je rekao da bi nedonošenje sudske mjere obezbjeđenja moglo otežati poslovanje ovog preduzeća  koje već ima ograničenja po zaduženjima i nema mogućnost pribavljanja likvidnih sredstava za poslovanje.

Nakon današnjeg ročišta on je izjavio da je „kredit nenamjenski plasiran i nenamjenski utrošen, te da je „Alumina“ u suštini bila jedini obveznik plaćanja kredita po jemstvu“.

Kazao je da su oni podnijeli tužbu kako bi oslobodili „Aluminu“ obaveze plaćanja  ovog kredita, jer, ona nije dobila ništa od tog posla.

Milošević: Nemamo pravni osnov za bilo kakvo plaćanje tog kredita

„Ideja je bila da se ovim kreditom rekonstruišu kotlovi „Energolinije“, ali je taj novac, po našim saznanjima, otišao u Litvaniju i na Djevičanska ostrva. To je bio ustaljen princip ponašanja ranijih litvanskih uprava u „Birču“. Sada smo došli u situaciju da „Alumina“ mora platiti nešto što je utrošeno ko zna gdje. Smatramo da postoji i propust od strane Fonda za razvoj IRB-a RS u smislu obavezne kontrole trošenja tih sredstava”, rekao je Milošević.

Milošević kaže da je u međuvremenu „Alumina“ vratila dio tih kreditnih sredstava, oko šest miliona KM, jer je bila pod pritiskom Fonda za razvoj IRB-a RS koji je konstantno prijetio blokadom.

„Alumina je izmirivala tu obavezu sve do trenutka kada je stečajni upravnik „Energolinije“ osporio potraživanje IRB-a. Mi sada nemamo ni pravni osnov za bilo kakvu vrstu plaćanja tog kredita. Postaviće se u tom slučaju i potencijalna odgovornost uprave „Alumine“, ukoliko plati bilo šta“, kaže Milošević, ističući da je „Alumina“ pregovarala sa Vladom RS oko načina rješavanja ovog problema, ali da se „Alumina“ nijednog trenutka, nijednim dokumentom, nije obavezala da će vraćati  sporni kredit od trenutka kada je stečajni upravnik „Energolinije“ osporio ta potraživanja.

„Nastojalo se da „Alumina“ ne bude blokirana. Nismo naišli na razumijevanje od strane IRB-a, jer stvarni dug za nas ne postoji. On je osporen u stečaju. „Alumina“ se nije obavezala prema bilo kome da će naknadno vraćati ovaj kredit. Naš tužbeni zahtjev je zasnovan na činjenicama i vjerujem u pozitivan ishod spora“, kaže aMilošević.

On je podsjetio da protiv “Alumine” izvršni postupak vodi i preduzeće “Pavgord” u kojem pokušava da naplati 155 miliona KM, te da i IRB posjeduje 20 mjenica “Alumine” kao sredstvo obezbjeđenja spornog kredita.

CAPITAL: Lj.Lj

Prethodni članakŽeljka odgovorna za korupciju
Naredni članakPogledajte najbolja zakucavanja Ol-Star vikenda