Јučerašnje ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Sudu BiH, pokazalo je da je ova pravosudna institucija, postala prijeki sud koji funkcioniše po principu kadija te tuži, kadija ti sudi. Ovo je samo dio ocjena stručne javnosti na glavni pretres kojim je, mimo zakona, otpočeo krivični postupak protiv Dodika.

– Cijeli svijet zna da je proces koji se vodi pred neustavnim sudom farsa – naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je mnogo onih koji danas likuju nad tim što im je jedan stranac bez ikakvih stvarnih ovlašćenja obezbijedio da predsjednik Republike Srpske dođe na izmišljeno ročište u izmišljenom postupku.

Јučerašnje ročište pokazalo je da ova pravosudna institucija, po ocjeni ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željka Budimira, postala prijeki sud gdje se samo formalno pokušava završiti suđenje.

Budimir je istakao da se juče kao postupajući sudija u ovom procesu pojavila Uzunovićeva koja ima ozbiljnu ratnu prošlost, budući da postoje informacije da je bila pomoćnik komandanta Pete brdske brigade takozvane Armije BiH i radila u Vojnom tužilaštvu za vrijeme rata.

Dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Željko Mirjanić ocijenio je da je proces pred sudskim organima BiH protiv predsjednika Republike Srpske politički, a ne pravosudni, ističući da je riječ o pravnom formalizmu.

– Govoriti o tome iz ugla prava značilo bi upustiti se u nešto što se naziva pravni formalizam, a ne pravna forma. Pravni formalizam znači da provedete proces da biste donijeli odluku koja je već unaprijed pripremljena nezavisno od utvrđenog činjeničnog stanja – rekao je Mirjanić.

Advokat Miljkan Pucar, koji pred Sudom BiH zastupa vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, rekao je da bi u predmetima koji se vode protiv njegovog branjenika i Dodika trebalo da postupaju različite sudije, što za sada nije slučaj, te da je riječ o povredi krivičnog postupka.

On je napomenuo da je postupak ranije razdvojen bez obavještenja, a s tim u vezi nisu napisane ni nove optužnice.

Advokat Miodrag Stojanović rekao je u našem Јutarnjem programu da brza promjena postupajućeg sudije predstavlja neobičnu situaciju.

– Radeći godinama, nisam bio u prilici da vidim ovako brzu promjenu postupajućeg sudije. Svakoj ozbiljnoj odbrani je ipak potrebno vrijeme da prouči ko sudi i da li moći novi sudija da postupa – izjavio je Stojanović.

Ističe da ako odbrana saznaje za promjenu sudije tek po ulasku u sudnicu, onda se odbrana dovodi u situaciju da ne može reagovati na efikasan način.

Povodom montiranog procesa koji se vodi pred Sudom BiH protiv Dodika, senator Republike Srpske Aleksandar Vulin je ocijenio da je suđenje predsjedniku Republike suđenje Srpskoj, a čak je i to farsa, jer je presuda već donesena.

– Dodiku će pokušati da zabrane učešće u politici, a Srpskoj i samo postojanje. Kao što zapadni političari pokušavaju da u Srbiji sruše predsjednika Aleksandra Vučića, tako u Srpskoj pokušavaju da sruše Dodika – naglasio je Vulin.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da najnovija dešavanja u procesu protiv Dodika i direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića pokazuju da se u pravosudnim organima BiH ne zna ko šta radi i šta su čija ovlaštenja, ali da svi imaju jednu karakteristiku – podaništvo određenim stranim državljanima i stranim adresantima.

– Novi sudija se pojavljuje na opšte iznenađenje i stranaka u postupku, ali kao što sam vidio i samog Tužilaštva BiH. Čitanje optužnice u predmetu protiv Dodika, gdje se i Lukić spominje, iako je postupak razdvojen, jeste samo dokaz pomenutog stanja u kome se nalaze i Tužilaštvo i Sud BiH. Tu se ne zna ko šta radi i šta su čija ovlaštenja. I što je najvažnije – morate imati jednu karakteristiku da biste bili u predmetu “Lukić i Dodik”, a to je da budete podanik određenim stranim državljanima i stranim adresantima i onda ste podobni da sprovodite postupak – rekao je Romić.

Nastavak suđenja prikazao je svu bijedu nametnutog i neustavnog pravosudnog sistema na BiH nivou koji se više ni ne trudi da prikrije svoju ulogu egzekutora neposlušnih političara, i to odlukama drugih političara zaogrnutih u sudijsku togu, izjavila je srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je ocijenila da takvi, očito, nemaju ni zrno neophodnog profesionalnog ili moralnog kredibiliteta, a činjenicu da su u sudijsku stolicu sjeli iz redova političara i ratnog kadra SDA moraju da opravdaju upravo nečasnim radnjama.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ističe da suđenje predsjedniku Republike Srpske već odavno nije lična stvar Dodika već direktan udar na Srpsku, njen ustavno-pravni poredak, te da sve resurse treba staviti u funkciju blokade suda koji radi nezakonito.

Mazalica naglašava da /ambasador SAD u BiH Majkl/ Marfi, /Kristijan/ Šmit i njihove sluge nastoje da suđenjem zagorčaju život Dodiku, oduzimajući mu vrijeme i ponižavajući u sudnici, te mu zabraniti političko djelovanje a CIK mu ne bi ovjerio kandidaturu za predsjednika, te ga uklonio zatvorskom kaznom.

Profesor ustavnog prava Goran Marković izjavio je da sudski postupak protiv predsjednika Republike Srpske ima politički karakter i zbog onoga što mu se stavlja na teret, ali i zbog sudije koja je povezana sa političkim funkcijama.

Izbor Sene Uzunović za sudiju u procesu protiv Dodika jeste guranje prsta u oko svim Srbima, jer šta da očekuju građani ako predsjedniku Republike sudi žena koja je bila pripadnik takozvane Armije BiH, izjavio je politikolog Vojislav Savić.

On je naveo da je, koliko god proces protiv Dodika bio sulud i apsurdan, cilj ovakvog izbora sudija da dodatno ponizi i degradira kako instituciju predsjednika Republike Srpske, tako i same ljude koji ovdje žive.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKojić: Uzunovićeva mora odgovarati zbog svoje ratne prošlosti
Naredni članakRadmanović i Kalabuhov razgovarali o bilateralnim odnosima BiH i Rusije