Sena Uzunović mora odgovarati zbog svoje ratne prošlosti i dok to ne bude završeno ne može obavljati posao sudije, ocijenio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je u izjavi Srni istakao i da se Sudu BiH mora stati ukraj jer je on rak-rana u odnosima u BiH, snajpersko gnijezdo iz kojeg se direktno puca u Republiku Srpsku.

– Kada jedna ovakva osoba bude sudija predsjedniku Republike Srpske, kakve tek sudije sude `običnim` Srbima koji su optuženi za ratne zločine? Da li Sud BiH u predmetu protiv Dodika namjerno želi da prikaže sve ratne kadrove koji su danas u ovoj pravosudnoj instituciji na nivou BiH? – upitao je Kojić.

On je konstatovao da nije samo Uzunovićeva ta koja je zaposlena u Sudu BiH, a ima i te kako veze sa dešavanjima u proteklom ratu.

– Mnogo je takvih u pristrasnom, mržnjom zadojenom sudstvu BiH koje čini sve kako bi Srbe satanizovalo i proglasilo jedinim krivcima za sva dešavanja iz prošlog rata – rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, muslimanske predratne sudije su i u ratu sudile Srbima, bili pripadnici takozvane Armije BiH, a i danas čak presuđuju jer su suđenja farsa.

On je naveo da je ovo definitivno pokušaj SDA i zapadnih ambasada da se preko ljudi koje su sami instalirali u Sud BiH obračunaju sa Republikom Srpskom, srpskim narodom i učine sve kako bi dobili unitarnu BiH koja je samo po volji islamista.

Kojić je dodao kako je sada jasno zbog čega je poražavajuća statistika kada je riječ o broju godina kazni koje su dobili Srbi pred ovim kvazi sudom.

– Po onoj staroj narodnoj `kadija te tuži, kadija ti sudi`, proces protiv predsjednika Dodika, ali i protiv Miloša Lukića, kao i svih Srba pred ovim sudom je ništa drugo do farsa kojoj se zna ishod, odnosno već je napisana presuda, te im se zbog toga žuri da je pročitaju – rekao je Kojić.

On je podsjetio da su srpske predratne sudije ubijane u ratnim sukobima na najmonstruozniji način, te naveo slučaj Slobodana Ilića kojeg je, prema svjedočenjima mnogih, lično ubio Naser Orić i nikada nije presuđen za to zlodjelo.

Kojić je u ime porodica koje predstavlja ponovo pozvao da se sudije Srbi povuku iz ovakvog Suda BiH i da ne daju legitimitet onima koji čine sve kako bi srušili Republiku Srpsku, nagradili ubice Srba i svakog Srbina osudili.

U Sudu BiH juče je održano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da je Uzunovićeva tokom rata bila pripadnik takozvane Armije BiH i to pomoćnik komandira, te da je nakon toga obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu, što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna.

Kojić je otkrio da je Republički centar, dok je on bio direktor, dostavio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH informaciju o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su obavljali pravosudne funkcije za vrijeme oružanih sukoba u BiH. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović-Stic: Značajan nepristrasan pristup EUFOR-a
Naredni članakSud BiH postao prijeki sud koji funkcioniše po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”