U Sudu BiH za sutra je zakazan početak suđenja Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske, zbog neprovođenja odluka Kristijana Šmita. Iako su predmeti Dodik i Lukić zvanično razdvojeni, i dalje postoji samo jedan optužni akt. Na zahtjev Lukićeve odbrane, da predmet ponovo bude spojen, još nije stigao odgovor. Čeka se i odgovor Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na poslaničko pitanje Sanje Vulić – po kojim kriterijumima i po čijem nalogu je Sena Uzunović izabrana za sudiju?!

Dva odvojena predmeta. Dva ročišta u osam dana. Јedan sudija. Јedan optužni akt. Scenario isti. Ni odbrana Miloša Lukića nije obaviještena o promjeni sudije. Samo je od saradnika Sene Uzunović saznala da je ročište zakazano. I ovaj glavni pretres mogao bi da počne na isti način kao i u slučaju predsjednika Srpske – čitanjem optužnice, uz, ovaj put, preskakanje dijelova koji se tiču Milorada Dodika.

– Očekujem da će biti pročitana optužnica i to taj jedan optužni akt koji se odsnosi i na Dodika i na Lukića. Tužilaštvo i odbrana će iznijeti svoja uvodna izlaganja. Tužilaštvo će iznijeti svoja uvodna izlaganja – rekao je Miljkan Pucar, advokat Miloša Lukića.

Pucar ne otkriva taktiku odbrane, pa ni to da li će tražiti izuzeće sudije koji je preko noći zamijenio Mirsada Striku. Kada je to odbrana predsjednika Dodika zatražila, postupak je, kaže, morao odmah biti prekinut. Lukićev advokat ponovio je i da, u skladu sa odlukama Suda u Strazburu, Sena Uzunović ne bi trebalo da sudi u oba predmeta.

– Naši sudovi su rekli da je to u redu. Mi branioci smatramo da to nije u redu, da su sudije upoznati sa dokazima prije nego što su izvedeni dokazi na glavnom pretresu. Naše je da se borimo protiv toga. Nadamo se da će jednom prihvatiti sudovi i našu argumentaciju, a u skladu sa odlukama Suda u Strazburu – dodao je Pucar.

Na to je, odmah nakon ročišta predsjedniku Dodiku, upozoravao i član tima njegove odbrane, advokat Anto Nobilo. Smatra to hodom po ivici.

– Ako imamo jedne svjedoke, pa ti svjedoci kasnije dođu u predmetu Lukić, on je već formirao svoj stav o tim svjedocima, a nije ni krenuo postupak Lukiću – kaže Anto Nobilo, član Tima odbrane predsjednika Republike Srpske.

A kada je, po kojim kriterijumima ili po čijem nalogu Sena Uzunović izabrana za sudiju? Na ovo poslaničko pitanje, VSTS-u, Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH sumnja da će dobiti odgovor.

– Uz sve one dokaze koje sam priložila, dopunu dokaza, oni su dužni da mi kažu kako su nekog ko je bio pripadnik tzv. Armije BiH imenovali za sudiju, da li je to nagrada njoj zato što je oslobađala Bošnjake koji su vršili zločine nad srpskim stanovništvom. Da li je to nagrada? Da li postoji ijedan Srbin koji je bio pripadnik VRS a da je danas sudija ili tužilac a da pritom oni imaju dokaze za sve to? – istakla je Vulićeva.

Ni Radio-televizija Republike Srpske nije dobila odgovor VSTS-a na pitanja upućena 6. februara. A pitali smo ih da li su prilikom imenovanja sudije Sene Uzunović imali saznanja o njenoj ratnoj prošlosti i da li su bili upoznati sa Informacijom Republičkog centra za istraživanje rata o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su u ratu obavljali pravosudne funkcije, u kojoj je i ime Sene Uzunović.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakPo čijem nalogu je Služba za zajedničke poslove institucija BiH zatražila uklanjanje stabala ispred Suda? (VIDEO)
Naredni članakKošarac: Podrška Lukiću u apsurdnom i politički montiranom procesu