Stručna i politička javnost u Republici Srpskoj veoma ozbiljno shvata informacije o potencijalnom atentatu na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Bezbjednjaci preporučuju da se više ne obraća medijima ispred Suda BiH. Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Sanja Vulić nije iznenađena malicioznim tekstovima sarajevskih medija u kojima prijetnje omalovažavaju, dok njen kolega Milorad Kojić traži od Suda i Tužilaštva da jasno kažu – koje mjere preduzimaju na zaštiti Dodika, kada dolazi u Sarajevo na suđenje.

Ozbiljne navode iz Republike Srpske o mogućem atentatu na Milorada Dodika tokom dolazaka na ročišta u Sud BiH, političko-medijsko Sarajevo ismijava. Opravdane sumnje u razloge uklanjanja stabala koji su vizeuleno odvajali ulaz u Sud od obližnjih naselja, pravdaju naprasnom potrebom za hortikulturalnim uređenjem, u sred zime. Poslanik Sanja Vulić kaže da su osujećene paklene namjere ali da opasnost nije otklonjena.

– Kada smo razgovarali sa ljudima u krugovima američke ambasade, rekli su nam možete da radite šta hoćete, ali naši prijatelji amerikanci spremaju vašem predsjedniku sahranu. I onda smo došli drugi dan na suđenje i vidjeli posječena stabla. Niko nijedan valjan argument nije dao zašto su posječena niti su rekli da je Predsjednik bezbjedan – istakla je Vulićeva. 

Sarajevsko komunalno preduzeće “Park” saopštilo je da je po zahtjevu Služba za zajedničke poslove institucija BiH uklonilo sadnice tuje unutar pravosudnog kompleksa. Ostaje nejasno po čijem nalogu su posječene one ispred Suda BiH. Zato je poslanik Milorad Kojić tražio odgovor od Suda i Tužilaštva o mjerama koje preduzimaju na zaštiti predsjednika Srpske.

– Što je potvrdio i ministar bezbjednosti da je imao informacije da je ugrožena bezbjednost i da se priprema atentat na predsjednika Dodika, u tom smislu isječenih stabala i pravljenja čiste pozicije na prostoru gdje dolazi Predsjednik kada je glavni pretres, a to je parking ispred Suda – rekao je Milorad Kojić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH.

Dragomir Andan, bivši direktor Policije Republike Srpske, ističe da je nekoliko dana prije dolaska na zadnje ročište posječena su sva stabla koja su na određeni način štitila taj prostor ispred Suda BiH.

– Ovako je ostavljen otvoren prostor da preko puta gdje ima dosta objekata, kuća da se s te strane može ugroziti bezbjednost predsjednika Republike Srpske – istakao je Andan.

Miloradu Dodiku i ranije se prijetilo likvidacijom, 2006. na to je upozorio MUP Kantona Sarajevo, u septembru 2011. verbalno je napadnut ispred zgrade federalne vlade, mediji su prenijeli da je 2017. grupa vehabija spremala atentanta na njega i predsjednika Srbije. Bezbjednjaci poručuju da zbog stvorene atmosfere linča ne treba olako odbaciti prijetnje, predlažu da predsjednik kao štićena ličnost ubuduće ponovo ulazi na donji ulaz u sudski kompleks.

– I da se prestane sa davanjem bilo kakvih izjava ispred Suda BiH, da se dođe u Administrativni centar u Istočno Sarajevo – dodao je Andan.

Medijska satanizacija predsjednika Republike Srpske je konstanta u Federaciji, od američke i britanske ambasade odavno je targetiran kao remetilački faktor, a sudski proces kojim rukovodi ratni pomoćnik komandanta 45. brdske brigade tzv. ARBiH Sena Uzunović, zamišljen je kao završni čin uklanjanja Milorada Dodika.

– Predsjednik Republike Srpske je najprogonjenija ličnost na Balkanu. I on je ugrožen, ko god kaže da nije taj laže ili nam odvlači pažnju da bi upravo izvršili njegovu likvidaciju bez obzira što svaki napad na Dodika znači kraj ovog krhog mira uspostavljenog Dejtonskim sporazumom – upozorava DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

Iz Suda BiH odgovoreno je RTRS da osim službenika Sudske policije svako ročište predsjedniku Republike Srpske obezbjeđuju i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Direkcije za koorodinaciju policijskih tijela. A stabla su, kažu, posječena jer su bila oštećena u vremenskim neprilikama.

Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakEvropskoj komisiji dostaviti listu prihvatljivih reformi, ali i onih za koje nema saglasnosti
Naredni članakSud BiH i VSTS bez odgovora – da li će biti spojeni predmeti Dodika i Lukića? (VIDEO)