Stop-start sistem se nalazi kod većine novijih vozila, a služi da se automobil isključi tokom kratkih pauza (na primjer, kada je crveno na semaforu), i zatim ponovo pokrene kada treba da krenete. Međutim, jedan jutjuber koji se bavi automobilima ne smatra da je ovo nužno dobra ideja

Skoti Kilmer je američki mehaničar koji je popularan na YouTube platformi zbog svojih savjeta u vezi sa automobilima, i on kaže da stop-start sistem može zapravo da naškodi vašem vozilu.

Prema njegovom objašnjenju, najveći momenat naprezanja svakog motora, ma koliko modernog, jeste kada se pokreće.

“Veći dio trošenja na vašem motoru se dešava kada upalite automobil. Ulje se troši, a kada ugasite auto, nestaje, pa kada ga upalite pumpa mora ponovo da radi. Da li zaista želite da stalno palite i zaustavljate svoj automobil”, upitao je on.

Kilmer je rekao da bi to značilo kraći životni vek za motore, što uglavnom odgovara samo automobilskim kompanijama, a ne vozačima, jer podrazumijeva češće popravke i kupovine.

Srećom, kaže on, postoji dugme koje mnogi automobili imaju na instrument-tabli, a koje obično ima “A off” logo, poput ovog na slici ispod. Ovo dugme (ili slično, što vjerovatno piše u uputstvu za vozilo), isključuje stop-start funkciju.

Možete da koristite ovo dugme ako odlučite da vam ne treba stop-start, mada ćete morati svaki put da ga pritiskate kada uđete u automobil.

Foto: Pexel

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDodik-Alejnik: U zajedničkom interesu intenzivirati set bilateralnih odnosa
Naredni članakFunkcija praćenja sna na satovima dobija bitno poboljšanje