FDA (Uprava za hranu i lijekove) je dala zeleno svjetlo funkciji otkrivanja apneje u snu na Galaxy Watch uređajima u SAD, objavio je Samsung.

Kompanija napominje da je ovo prvo odobrenje te vrste u SAD – južnokorejski zvaničnici su prethodno odobrili ovu funkciju za upotrebu u toj zemlji.

Samsung planira da u trećem tromjesečju ove godine doda alatku za praćenje apneje u snu na kompatibilne Galaxy Watch uređaje. Biće dostupan preko aplikacije Samsung Health Monitor.

Ova funkcija omogućava onima od 22 i više godina, kojima nije dijagnostikovano stanje, da provjere znake apneje u snu koristeći svoj pametni sat i telefon. On traži znake umjerene do teške opstruktivne apneje za vrijeme spavanja (OSA), tokom perioda praćenja od dvije noći. Korisnici će morati da prate svoj san duže od četiri sata dva puta u periodu od deset dana da bi koristili ovu funkciju, prenosi b92.

OSA je uobičajeno, hronično stanje koje pogađa oko 25 procenata muškaraca i 10% žena u SAD, prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje. Osobe sa ovim stanjem imaju tendenciju da prestanu da dišu dok spavaju, što može smanjiti kvalitet njihovog sna, poremetiti snabdjevanje kiseonikom i dovesti do većeg dnevnog umora. Ako se ne liječi, apneja u snu može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su hipertenzija, koronarna arterijska bolest, srčana insuficijencija, srčana aritmija i moždani udar, ističu iz Samsunga.

Kompanija je dodala da bi ova funkcija trebalo da pomogne većem broju ljudi da otkriju umjerene i teške oblike stanja i da potraže ljekarski savjet kada to urade.

Foto: Samsung/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakStop-start sistem može da šteti motoru
Naredni članakYouTube predstavio novu funkciju