Dacia Spring je prvi električni automobil rumunske marke, u prodaji je od 2021. godine i postao je prilično popularan na evropskom tržištu.

Kombinacija pristupačne cijene i solidnih performansi pokazala se korisnom u gradskom saobraćaju.

Ali Dacia Spring Electric je zasnovana na kineskom modelu City K-ZE marke Renault, koji je na tržištu od 2019. godine i izgleda da uskoro treba da bude zamijenjen.

Prema najavama, druga generacija modela Spring Electric biće potpuno nezavisno konstruisano vozilo na novoj mehaničkoj platformi za električne automobile. Sljedeći model će vjerovatno imati dužinu sličnu trenutnom vozilu (373 cm), ali će rasti u širinu.

Nasljednik bi trebalo da bude predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi krajem februara. Dacia za sada otkriva samo da će to biti potpuno novi dizajn.

Ne bi trebalo da bude velikih promjena u performansama. Naime, aktuelni Spring se nudi sa elektromotorima od 33 i 48 kW (45/65 KS). Baterija je kapaciteta 26,8 kWh, što sa navedenom snagom i malom masom vozila omogućava domet od 200-230 km.

Dakle, baterija vjerovatno neće pretjerano da poraste jer to utiče na cijenu, ali rast u širinu ipak treba pozdraviti jer Spring ima deficit što se unutrašnjeg prostora tiče. Naime, njegova širina iznosi samo 162 cm, prenosi B92.

Foto: Dacia promo

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakTadić: Srednjovjekovni Šmit
Naredni članakChrome dodaje nove funkcije na bazi vještačke inteligencije