U knjižare u Srbiji stigao je novi roman nobelovca Petera Handkea “Moj dan u drugoj zemlji: Priča o demonima” koji govori o poetskom preobražaju, oslobođenju središta čovjekove prirode, tog neiskorjenjivog otpora, bez kojeg nema ničeg, osim vječito bezdušnog bića.

U saopštenju beogradske Izdavačke kuće Laguna navedeni su izvodi iz knjige, koja je izašla krajem marta u poznatoj njemačkoj Izdavačkoj kući Zurkamp.

U knjizi Handke piše o voćaru, za kojeg se govorilo da je zaposjednut, i to ne samo jednim nego bezbrojnim demonima.

– Preko dana on se šeta mjestom, govori tiho nemuštim jezikom, ponekad urla i plaši seljane svojim uvredama, tiradama, proročanstvima, a noći provodi u svom šatoru pored groblja.

Јedino se njegova sestra brine o njemu, roditelji odavno više nisu živi. Ona ga posmatra kako priča sa životinjama i ne može da povjeruje da anđeoska pjesma koju čuje dolazi iz njegovog grla.

Tog dana sestra ga je pratila do jezera na čijoj se suprotnoj obali nalazi druga zemlja. Nekoliko muškaraca je upravo izvlačilo ribarski čamac, jedan od njih ga je pogledao kako ga “nikad niko nije pogledao” – i demoni su smjesta izašli iz njega.

– Tako sam se oslobođen svojih demona… zaputio u drugu zemlju na drugoj strani jezera – piše u prikazu knjige.

“Moj dan u drugoj zemlji: Priča o demonima” Petera Handkea može se naći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Foto: Laguna

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarkaši Igokee poraženi od Nimburka
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 27. oktobar