Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banjaluci da će novi zakon o imunitetu biti razmatran u redovnoj proceduri i da je namjera bila da ne bude donesen kao “leks specijalis” upravo da bi bilo moguće diskutovati o svim spornim pitanjima, pa i eventualnoj retroaktivnoj primjeni ovog zakona.

On je naveo da je, kao jedan od zagovornika ovog zakona, dobio odgovor iz naručenih tekstova u federalnim medijima, a koji ga targetiraju kao ratnog zločinca, iako nikada nije bio ni osumnjičen, niti imao sudski proces.

– Spinovi imaju namjeru da me targetiraju ne zato što sam Nenad Stevandić, već što sam predsjednik Narodne skupštine Srpske koja donosi takve zakone i to je zajednički udar na institucije Srpske, pored udara na predsjednika Srpske, predsjednika Vlade Srpske i druge – rekao je Stevandić.

On je istakao da je i u današnjem saopštenju Savjeta za implementaciju mira targetirana cijela Narodna skupština, jer im smeta svaka institucija koja radi demokratski i koja je utemeljena na volji naroda, za razliku od njih koji nisu utemeljeni ni na pravnim dokumentima niti na volji naroda.

– Niko nijednog člana PIK-a nije izabrao na nekim demokratskim izborima, ne postoji u Dejtonskom sporazumu, niti aneksima kao tijelo koje donosi odluke. Ne postoje u pravnom sistemu BiH, to su ljudi koji predstavljaju jako moćne zemlje koji uzurpiraju zakone, uništavaju demokratiju i zavađaju narode stvarajući mjesta za nove tenzije – konstatovao je Stevandić.

Stevandić je ponovio da Kristijan Šmit nema legitimno imenovanje i da, ako su ga prihvatili politički moćne zemlje i ličnosti, to ne znači da je dobio legitimitet.

On je naveo da je Šmit samo dobio kancelariju i uzurpirani pečat, a zakoni koje je nametnuo tim pečatom su nelegitimni.

– Ali, pošto oni proizvode pravno dejstvo i utiču na živote građana, na njihovu bezbjednost, politički položaj i demokratske procese, kao što je položaj predsjednika Republike Srpske, ma ko on bio, moguće je da, ako je nelegalno sve ono što je Šmit proizveo, neće imati legitimitet ni pravosudni proces i potpuno je jasno da će to pitanje biti ovih dana otvoreno i da ćemo o tome vrlo argumentovano razgovarati – rekao je Stevandić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Primarno politički proces
Naredni članakDodik: Kada se ne budem bavio politikom formiraću udruženje za nezavisnost Republike Srpske