Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se pred Sudom BiH protiv njega vodi primarno politički proces koji je izazvan činjenicom da nepostojeći stranac u formalnom smislu nameće odluke i mijenja zakone, što je udar na BiH i njen suverenitet.
Dodik je naveo da je ovakva proces više dokaz slabosti sistema BiH nego neke njegove ili krivice vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

“Što se tiče današnjeg pretresa, nije ni počela rasprava zato što je moj tim odbrane uložio zahtjev da se premjesti suđenje u Banjaluku. Sud je donio odluku da ne prihvata naš zahtjev, ali imamo rok od tri dana da se žalimo. Zato ročište nije ni moglo da počne, jer bi to značilo da se prejudicira naše žalbeno postupanje”, izjavio je Dodik novinarima ispred Suda BiH u Sarajevu.

Dodik je rekao da je sudija bio korektan i uvažio te činjenice, koje su nesporne što se tiče zakona.

Predsjednik Srpske je istakao da Kristijan Šmit i američki ambasador Majkl Marfi smišljaju kako da zagorčaju život BiH.

“Mislim da oni to rade najbolje. U ovom trenutku oni sjede u nekom nepostojećem PIK-u i odlučuju o tome šta neko treba da posluša. NJihove kominikee u Republici Srpskoj niko ne koristi, niti čita”, rekao je Dodik.

On je naveo da su Šmit i Marfi izvan sistema i međunarodne pravde i svoje politike pokušavaju da nameću legalno izabranim organima na nivou BiH.

“Oni najviše skrnave sve ovo. Niko ne može da misli da je naš dolazak pred Sud BiH priznanje neustavnog i nezakonitog procesa, kolonijalnog ponašanja koje vrše Šmit i Marfi, koji misle da će na taj način uraditi ono što namjeravaju. Ova zemlja pripada svima. Republika Srpska pristaje na ustavnu BiH, dok na BiH po Marfiju i Šmitu ne pristaje. Ako nas budu gonili, istjeraće nas iz BiH”, poručio je Dodik.

On je dodao da se ovakav slučaj da jedan neizabrani stranac odlukom mijenja zakon i dovodi do ovog sudskog procesa ne može naći nigdje na svijetu.

“Ako neko od pravnika u Federaciji BiH i sudija u Tužilaštvu i Sudu BiH misle da je to pravno ispravan postupak, grdno se varaju. Ako misle da to nije politički, onda se još više varaju. Republika Srpska je jedinstvena u ovome”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je i sam Šmit, kada su počeli da mu čestitaju funkciju visokog predstavnika u BiH, rekao da mu ne čestitaju, jer je potrebno da bude imenovan u Savjetu bezbjednosti, što se nikad nije desilo.

“On pokušava da glumi da je visoki predstavnik. Sav problem je u tome. Da li hoćete ustavnu BiH ili nećete? Srpska neće prihvatiti da bude dio kolonije koju prihvataju u FBiH. Mi to nećemo i protiv toga ćemo se boriti”, rekao je Dodik.

On je ukazao da je kolonijalna uprava davno prošla.

“Šmit nije visoki predstavnik, a Marfi i britanski ambasador ne trebaju da se miješaju u unutrašnje stvari izvan onoga što podrazumijeva prihvatljiva diplomatska praksa. To je nešto što je ovdje problem”, rekao je Dodik.

On je dodao da nema lično problem sa sudijom, nego sa Sudom BiH, koji nije ustavna kategorija.

Dodik je zahvalio svima koji su danas došli da ga podrže, kao i cijeloj Republici Srpskoj.

Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića odgođeno je danas pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPantelić: Suđenje kao Dodiku nije viđeno još od rimskog doba
Naredni članakStevandić: Zakon o imunitetu će biti razmatran u redovnoj proceduri