Predsjednik Narodne skupštine Repubike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će Republika Srpska imati odgovor na pokušaje zastrašivanja njenih predstavnika u Sarajevu, ali i pozvao Srbe u Srpskoj da čuvaju mir, paze sugrađane drugih nacionalnosti i vjera.

– U Republici Srpskoj ne smije biti međunacionalnog sukoba. Srbi ne smiju nasjesti na političke projekte iz SDA koji u panici od gubitka vlasti na svim nivoima ili zbog nekog konkurentskog projekta `trojke` žele dovesti u pitanje međusobne odnose i bezbjednost građana – istakao je Stevandić.

Komentarišući nedavnu izjavu poslanika SDA Ramiza Salkića u kojoj se navodi “da bi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika trebalo staviti u pritvor”, Stevandić je novinarima u Banjaluci rekao da bi u pritvor trebalo da idu oni koji šire nacionalnu i vjersku mržnju, te da bi u ovakvim slučajevima tužilaštva morala da rade po službenoj dužnosti.

Govoreći o jučerašnjem napadu na zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandra Goganovića, Stevandić je ukazao da je to najnoviji pokazatelj da srpski predstavnici u Sarajevu nisu zaštićeni, te da su netrpeljivosti prema Srbima i Republici Srpskoj doprinijele “neodgovorne i vrlo česte izjave iz Ambasade SAD, OHR-a i nelegalnog visokog predstavnika”.

– Oni su dali alibi i stvorili jednu atmosferu da je poželjno napadati Srbe i da će to ostati nekažnjeno, kao i paliti njihove zastave, fizički ugrožavati njihove izabrane funkcionere i pokušati ih ukloniti iz političkog života preko montiranih političkih procesa – istakao je Stevandić.

On je napomenuo da se od ranije vodi haranga na Srpsku pravoslavnu crkvu, srpsku kulturu i obilježja, kao i montirani proces protiv Dodika, a sada je došlo i do fizičke prijetnje Goganoviću.

Goganović je juče napadnut u Sarajevu nakon političkog sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Goganović je sklonjen u službeno vozilo i na taj način zaštićen od linča, dodajući da su napadači sve vrijeme uzvikivali: “Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću!”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Šta Britanija i Šmit imaju sa evropskim putem BiH?
Naredni članakVlada Srpske: Utvrđena osnovica i koeficijenti visine isplate primanja za civilne žrtve rata