Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas Kristijanu Šmitu da uzme prvi avion i vrati se u Njemačku.

Govoreći nametanju izmjena Izbornog zakona u BiH, Stevandić je rekao da je to idiotski zakon u kojem je navedeno da će praviti eksperimente da u pet opština postoje skeneri na izbornim mjestima, a da ih na drugim nema.

– Da bilo gdje na svijetu sprovodite izbore u pet opština po jednom principu, a u 55 po drugom, je idiotizam – rekao je on.

Stevandić je istakao da su Šmitov postupak osudili EU, kao i Hrvatski narodni sabor u BiH, što znači da, kako kaže, nelegalni Šmit, bez Savjeta bezbjednosti, koji glumi potrčka američke Ambasade, trenutno ima protiv sebe dva naroda i jedan entitet, EU i Savjet bezbjednosti.

On je upitao “na osnovu čije sile Šmit uopšte postoji i radi”.

– Da je Šmit normalna osoba, on bi odmah sad uhvatio prvi avion za Njemačku. Imate čovjeka koji radi protiv EU, Srba i Hrvata kao konstitutivnih naroda, protiv SB UN koji je odbacio njegovo imenovanje. Ne postoji nijedno mjesto u svijetu, osim ovaj teatar apsurda u BiH, da takav čovjek organizuje konferenciju za štampu, mijenja zakone, hapsi ljude i determiniše političke procese. Da je imalo normalan, iste sekunde bi, ako nema aviona, kolima uz pratnju otišao u Njemačku, jer je ovo u Evropi nezabilježeno – rekao je Stevandić.

On je naglasio da Šmitov postupak ima za cilj da izazove sukobe, nerede i napetu situaciju u BiH, te da uništi evropski put BiH.

Upitan da li postoji mogućnost postizanja dogovora domaćih političkih aktera u BiH u vezi sa izbornim zakonom, Stevandić je rekao da ta mogućnost postoji, dodajući da je svaki sporazum bolji od svakog nametanja.

– Republika Srpska je to i pokazala jer je svojim odlukama i omogućila da se odobri EU put BiH – rekao je Stevandić.

On je rekao da je sada pitanje da li će Trojka slušati Šmita ili će slušati glas svoga naroda o miru i izostanku podjela i sukoba.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakUskoro jedan TAG uređaj za sve auto-puteve u regionu
Naredni članakVišković: Suština nametanja izmjena Izbornog zakona BiH je eliminisanje Dodika iz političkog života