Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da su sudski proces protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i postupci Kristijana Šmita okupacione mjere koje nemaju legitimitet, ni uporište u međunarodnim dokumentima, niti domaćim organima.

– To je rezultat geopolitičke moći velikih zemalja da čovjeka koji nema legitimitet nametnu, a da on mijenja zakone koji će ljudima uništavati mogućnost da normalno obavljaju svoje funkcije, ponižavati čitave narode i dezavuisati demokratski kapacitet skupština koje biraju i donose zakone – rekao je Stevandić.

On je naveo da su isti takav legitimitet imali oni koji su 1915. godine u veleizdajničkom procesu Srbe osudili na smrt samo zato što su Srbi, kao i oni koji su 1941. godine napravili rasne zakone u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

– U njima je jasno pisalo da je Srbima i psima zabranjen ulaz. Isto tako je ovdje, samo je nad Srbima dozvoljeno provoditi silu. Ali sve to ne znači da se mi nećemo braniti i odbraniti – istakao je Stevandić.

Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića juče je odgođeno pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci.

Odbrana je na ovu odluku najavila žalbu, a postupak će biti nastavljen zavisno od odluke Apelacionog vijeća.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 06.12.2023. godine
Naredni članakAmbasada Rusije: Pojedini članovi PIK-a, tvrdnjama da je Šmit visoki predstavnik, delegitimizuju UO