U vezi s nedavno održanom sjednicom Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog sporazuma ponovo izjavljujemo da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH. Pokušaji pojedinih članova UO PIK-a da tvrde suprotno ne znače legitimizaciju Šmita, već delegitimizaciju Upravnog odbora, navodi se u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

– Zato se doneseni zaključci ne mogu smatrati stavom međunarodne zajednice, još više zato što se sadržaj dokumenta izdvaja svojom pristrasnošću i neuravnoteženošću, kamo li da govorimo o tekstualnom kršenju Aneksa 4. Mirovnog sporazuma – Ustava BiH. Licemjerno izgledaju mantre o podršci jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kada pokazanim pristupom pojedini članovi UO svjesno podrivaju i jedinstvo i suverenitet (sa intruzivnom Kancelarijom visokog predstavnika?) i teritorijalni integritet zemlje – navedeno je u saopštenju.

Vrijednost Mirovnog sporazuma, dodaju iz ruske Ambasade, zasniva se na sistemu koji omogućava da se državnost BiH gradi u skladu s težnjama njenih građana.

– Ali, kao što pokazuje praksa njegove realizacije, mogu biti održive i vitalne samo one odluke koje su postignute od strane samih političkih subjekata BiH, a nikako ne one koje su napisane u OHR-u ili u američkoj Ambasadi te donesene, kao što se kaže, “s uperenim u glavu pištoljem” visokog predstavnika, posredstvom ucjena i nezakonitih sankcija, čime dobijaju sholastički formalno-pravni okvir –  navode iz ruske Ambasade.

Iz ove ambasade pozivaju strane u BiH da odbace spoljno mentorstvo, da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup, dajući turbulentnom svijetu primjer zrelog i odgovornog rješavanja problema radi stvaranja istinski nezavisne i suverene BiH i postizanja blagostanja i mira svih njenih građana.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Proces protiv Dodika – okupaciona mjera
Naredni članakKojić: Napad na Srbe – jasan signal da žele etnički čistu islamsku federaciju