Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da najavljeno okupljanje dijela opozicije ispred Narodne skupštine predstavlja providan pokušaj provokacije i izazivanja sukoba i nereda kako bi Srpska bila oslabljena u odbrani.

– Odlučili su se na proteste ispred Narodne skupštine umjesto borbe protiv nelegalnog Kristijana Šmita i odluka Ustavnog suda BiH o čemu dio opozicije ne želi da se izjašnjava – rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Istakao je da predstavnici institucija Srpske opravdano sumnjaju da su potezi opozicije namjerno izrežirani od stranih mentora.

– Dokaz za to je činjenica da opozicija nikada nije zatražila sazivanje Kolegijuma Narodne skupštine na kojem se odlučuje o terminu i dnevnom redu zasjedanja Parlamenta Srpske – istakao je Stevandić.

Ponovio da predstavnici skupštinske većine ne krše zaključke Narodne skupštine kako tvrde predstavnici dijela opozicije i da je riječ o potpunoj zamjeni teza.

Stevandić je rekao da su predstavnici institucija Srpske dobili sankcije zato što štite i brane Republiku Srpsku i što su skupštinske zaključke izglasali zajedno sa patriotskim dijelom opozicije.

Naveo je da to najbolje potvrđuje izjava poslanika PDP-a Igora Crnatka koji smatra da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik treba podnijeti ostavku ukoliko bude potvrđena optužnica protiv njega.

– Optužnica protiv Dodika nije privatna stvar, kako to navodi dio opozicije, već se odnosi na to što je poštovao odluke Narodne skupštine koje su izglasane dvotrećinskom većinom i većim dijelom opozicionih poslanika tada prisutnih u skupštinskoj sali – rekao je Stevandić.

Naglasio je da je Dodik optužen jer se suprotstavio napadima na Republiku Srpsku, poštovao odluke Narodne skupštine koje je potpisao i koje su objavljene u Službenom glasniku Republike Srpske.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakŠeranić-Dragačević: Regionalna povezanost od izuzetne važnosti
Naredni članak“Nasilje neće biti tolerisano, Srpska je sigurno društvo za sve njene građane”