Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima razgovarao je danas u svom kabinetu sa vršiocem dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz Beograda Lukom Dragačevićem.

Teme sastanka bili su planovi za razvoj Instituta “Torlak” kao ustanove čiji je osnivač Vlada Republike Srbije i jačanje poslovno-tehničke saradnje sa zdravstvenim ustanovama i institucijama u Republici Srpskoj, uključujući nabavku vakcina i seruma.

Dragačević je upoznao ministra Šeranića sa aktivnostima na izgradnji i unapređenju pogona za proizvodnju “Torlaka” i primjeni savremene opreme i tehnologija u radu. Tokom razgovora naglašena je potreba za regionalnim pristupom u razmišljanju i jačanjem saradnje u ovoj oblasti, posebno nakon iskustava iz pandemije virusa korona koja je pokazala da je regionalna povezanost od izuzetne važnosti u vanrednim okolnostima.

Razgovarano je i o potrebi obezbjeđivanja dovoljnih količina seruma protiv zmijskog otrova u ovoj regiji, te izazovima u njegovoj proizvodnji.

Šeranić je istakao značaj Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama i memoranduma o saradnji u oblasti zdravstva između Republike Srpske i Republike Srbije i kod pitanja obezbjeđivanja vakcina i seruma za potrebe Republike Srpske, te izrazio zahvalnost rukovodstvu Srbije za kontinuiranu podršku u ovoj oblasti.

U okviru radne posjete, delegacija Instituta “Torlak” razgovaraće i sa rukovodstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: Odluka Suda BiH direktna potvrda da se radi o političkom progonu Dodika i Lukića (VIDEO)
Naredni članakStevandić: Najavljeno okupanje opozicije – providan pokušaj provokacije