Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da inicijativa bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH nije prva takve vrste i da do sada nisu imali mnogo uspjeha.

– A i kada imaju uspjeha onda to izazove podjele unutar samih tih parlamenata. To je jedan stereotip politike iz 1992. godine u kojem još uvijek živi Bećirović. Kada sazna da smo u 2024. godini vjerovatno će malo drugačije da nastupa – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Upitan da li se danas sastao sa šefom kancelarije OHR-a u Banjaluci Laslom Markušem, Stevandić je rekao da nije, ali da Markušu nije zabranjen ulazak u Narodnu skupštinu.

– Јedna stvar je Kancelarija OHR-a, a drugo je nedostatak legaliteta visokog predstavnika – rekao je Stevandić i ponovio da je dobio pismo od Kristijana Šmita, ali da ga ne smatra visokim predstavnikom.

Predsjednik Narodne skupštine je naveo da predstavnici Republike Srpske ne mijenjaju svoju politiku koja je i dalje odbrambena, a da će jedino morati da se promijeni politika koja Srpsku ugrožava.

– Branićemo institucije, imovinu, pravo Srpske da donosi vlastite propise i pravo da ne može da nas ugrožava nelegalni visoki predstavnik ili bilo koji ambasador koji nema nadležnost da odlučuje o unutrašnjim pitanjima u BiH – poručio je Stevandić.

On je dodao da je ponosan na usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, te da je sinoć pokazano da su poslanici i opozicije i vlasti aplaudirali usvajanju zajedničkih zaključaka.

– Pokušaj da se to ospori je minoran, nebitan, a istorisjki značaj dokumenta je veliki. Samo poslanici `Liste za pravdu i red` nisu potpisali zaključke koje smo zajedno usaglasili – rekao je Stevandić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakPredmet “Klaster”: Optuženo 15 fizičkih i šest pravnih lica zbog trgovine diplomama
Naredni članakStojičić: Deklaracija će unaprijediti saradnju u oblasti obrazovanja i kulture