​Pojava kašlja nije rijetkost, posebno tokom sezone prehlade, gripe ili alergija. Kad prisutnost sekreta ili stranih čestica, primjera radi prašine, ometa protok vazduha u disajnim putevima, kašalj služi kao refleksna reakcija koja ih pomaže očistiti i tako olakšati disanje.

Kašalj je potpuno prirodan i vrlo koristan mehanizam pa poriv za kašljanjem ne bi trebalo suzbijati, nego, budući da se često javlja kao simptom koji izaziva nelagodu, dobro je razlikovati vrste kašlja i znati na koji ih je način moguće ublažiti ili sebi olakšati iskašljavanje.

Suvi ili neproduktivni kašalj je onaj koji nije povezan s prisutnošću sekreta. U tom je slučaju izražen osjećaj suvoće grla, a može se činiti i kao da osjećate blagi svrbež u grlu, što može podstaći kašljanje. Suvi kašalj može biti teško kontrolisati i može se pretvoriti u duge i naporne napade kašlja koje je teško zaustaviti.

Javlja se kao posljedica infekcije gornjih disajnih puteva, uključujući prehladu ili grupu, ili iritacije u disajnom traktu – dolazi do kašljanja, ali nije prisutan sekret (ili ga je vrlo malo) koji se može iskašljati. Još neki od mogućih uzroka su grlobolja, angina, upala sinusa, astma, gastroezofagealna refluksna bolest, uzimanje određenih lijekova, alergija, izloženost onečišćenom vazduhu, prašini ili dimu.

Mokri ili produktivni kašalj uključuje prisutnost sekreta i njegovo iskašljavanje iz pluća. Često se javlja uz simptome poput curenja nosa, postnazalnog kapanja (kada višak sekreta kapa iz nosa u grlo) ili opštim umorom. Produktivni kašalj može biti posljedica prehlade, gripe, upale pluća, akutnog ili hroničnog bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća ili astme.

Uzrok pojave sekreta je postojanje upale uz koju dolazi do oticanja tkiva disajnog trakta. S postepenim oporavkom od respiratorne infekcije, nakon mokrog kašlja nastupa suvi kašalj koji može potrajati i do nekoliko sedmica, piše “centarzdravlja.hr”.

Kako sieb olakšati kada vas muči kašalj? Jedite med ili ga dodajte u čaj.

Med može biti ukusan dodatak pićima i desertima, a mnogi ga koriste i kao pomoć kod grlobolje. Zbog svoje guste konzistencije uspješno oblaže grlo i tako ga umiruje, što može pozitivno uticati na ublažavanje kašlja.

Cuclajte tvrde bombone. Pastile, ali i obični tvrdi bomboni pomažu stimulisati proizvodnju sline što će doprinijeti vlaženju grla pa ovaj trik posebno dobro djeluje kao pomoć kod suvog kašlja.

Grgljajte vodu u koju ste dodali soli. Grgljanje tople vode sa solju može ublažiti simptome infekcije gornjih disajnh puteva i smanjiti trajanje simptoma poput kašlja, a za pripremu ove otopine trebaće vam samo čaša vode i otprilike pola žličice soli.

Unos tekućine može pomoći u ublažavanju suvoće grla, što je čest uzrok kašlja, a može uticati i na razrjeđivanje sekreta te tako olakšati iskašljavanje.

Jedite toplu juhu ili pijte čaj, a ako više volite hladna pića, neka to bude voda, prirodni sok ili nezaslađeni hladni čaj, a nikako gazirani sokovi. Najbolje je izabrati čaj od metvice, timijana, đumbira ili kurkume, a kad je riječ o soku – ananas.

Kao i kod unosa tekućine, i ovdje je riječ o tome da voda, odnosno vlaga, pomaže razrijediti sekret, prenosi “N1“. Koristite ovlaživač vazduha u stanu (posebno u spavaćoj sobi), provedite više vremena pod vrućim tušem ili se odlučite za inhalaciju iznad posude s vrućom vodom ili pomoću inhalatora.

Iako kašalj u većini slučajeva ne predstavlja razlog za brigu, već samo privremenu neugodnost, postoje situacije u kojima je važno obratiti se ljekaru:

– kada prilikom disanja (naročito tokom izdisaja) primijetite zvuk koji nalikuje zviždanju jer može upućivati na blokadu

– kada imate temperaturu višu od 38.5°C koja traje više od dva ili tri dana

– kada se javlja kašalj uz prisutnost groznice (treskavice)

– kada je prisutan sekret žućkaste ili zelenkaste boje ili kada u njemu primijetite tragove krvi.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKako zaspati za nekoliko minuta?
Naredni članakDOBOJ: Grad Doboj se uspješno predstavio na Sajmu knjiga u Beogradu (FOTO/VIDEO)