Prvi korak koji treba da napravite, kako biste utonuli u san, jeste da legnete i relaksirate sve mišiće lica i usne duplje.

Mnogi ljudi imaju problem da se uveče opuste i utonu u san, međutim, psihoterapeut Marko Jovašević nudi rješenje.

U pitanju je jedna tehnika koja je, kako je rekao njemu pomagala s vremena na vrijeme da brzo zaspi, a koriste je vojnici tokom obuke u “Navy Pre-Flight School”.

“Mada, kada sam više istraživao, otkrio sam da su Amerikanci tu tehniku maznuli iz drevne istočnjačke joga tehnike, koja se zove nidra”, kaže Marko.

Evo i kako se primjenjuje:

“Legnete i relaksirate sve mišiće lica i usne duplje. Osjećaj kao da vam ‘sve sa lica spada nadole’. Zatim opustite mišiće ramena i ruku, a zamišljate kao da vam i ruke i ramena tonu kroz dušek i krevet. Udahnite na nos, koristeći stomak, izdahnite na usta. Dišite što sporije i što dublje. Relaksirajte mišiće karlice i nogu po istom principu, kao i ostatak tijela, 30-ak sekundi. Smirite um na 10-ak sekundi tako što ćete zamisliti i relaksirajuću scenu (zamislite da ležite na leđima, na moru i plutate, lebdite na oblacima i slično…)”, navodi Marko i dodaje:

“Ako neka misao ne dozvoljava da relaksacija uspe, nemojte se nervirati, nemojte se ‘svađati’ sa svojim mislima, nemojte ih na silu blokirati, nemojte je ‘pratiti’, jer onda nećete zaspati cijelu noć. Ispoštujte je da saopšti to što ima i vratite fokus na 10 sekundi relaksacije. Ako su misli i dalje aktivne i uporne, ponavljajte ovaj dio dok ne zaspite”, zaključuje Marko, prenosi Informer.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakŠta da radite kad vam je dosadno?
Naredni članakŠta učiniti kada vas muči dugotrajni kašalj?