Sutra počinje primjena izmjenjenog Zakona o akcizma u BiH što će značiti skok cijena prvenstveno nafte i naftnih derivata, a zatim se očekuje i rast cijena životnih namirnica. Građani zabrinuti, distributeri naftom kažu, zaradit će samo država.

Pojačan promet na benzinskim pumpama u BiH dan uoči povećanja cijene goriva. Vozači požurili napuniti rezervoare po staroj cijeni jer već od sutra cijene na benzinskim pumpama u Federaciji BiH bit će veće za 20 do 25 feninga. A to znači da će cijena za litar dizela preći 2 KM, a plina marku. Na iznos akcize od 15 feninga bit će dodan PDV, otprilike dva i po feninga, kažu u ministarstvu trgovine.

“Povećanje iznosi kod većine pumpi na postojeću cijenu koju imaju da dodaju još 20 feninga po litri za benzine i dizele, jer je za 15 feninga povećana putarina i PDV, pa to iznosi otprilike oko 18 feninga. Pošto ne može biti nezaokružen iznos oni to podižu na 20. A za autogas je uvedena nova obaveza plaćanja od 40 feninga, tako da povećavaju autogas za 40 feninga”, ističe Lela Glibo.

Nova cijena plina iznosit će marku i 20. Određene pumpe su još prije nekoliko dana podigle cijene za 5 feninga u Federaciji, u RS-u od 5 do 7 feninga. Na benzinskim pumpama u Banjaluci cijena benzina je već rasla u zadnjih sedam dana. Od sad će benzin u ovom entitetu koštati 2,17 KM, a dizel oko 2,25 KM.

Distributeri tvrde zaradit će samo država. Nisu učestvovali u izmjenama Zakona o akcizama, i sada su kažu prinuđeni povećati cijene.

“Distributeri neće imati nikakvu korist od poskupljenja goriva, jer navedeni iznosi za koje će biti povišena cijena nafte i naftnih derivata idu isključivo u državnu kasu. Baš naprotiv, distributeri će imati samo štetu od poskupljenja jer se očekuje pad prometa sa početkom primjene izmijenjenog Zakona. Važno je istaknuti i da distributeri nafte i naftnih derivata još uvijek imaju najmanju maržu u regionu, te da usklađuju cijene svojih proizvoda sa promjenama na tržištu nafte i naftnih derivata”, rečeno je za N1 u Privrednoj komori RS.

Nove cijene u praksi znače da ako ste za rezerovoar od 50 litara do danas izdvajali blizu 100 KM od sutra ta cijena bit će veća za 10 KM. Građani uglavnom negoduju.

Povećanje cijene goriva lančano će uzrokovati rast cijena životnih namirnica, upozorili su ranije proizvođači. Skuplje ćemo plaćati voće, povrće, mlijeko, hljeb, i prijevoz.

(N1)

Prethodni članakDoboj: Humanitarna košarkaška utakmica za Ninu Bližnjaković
Naredni članakPočela primjena zakona o akcizama