Počela je primjena zakona o akcizma u BiH po kojem su za 15 feninga povećane akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, što će s PDV-om iznositi 18 feninga.

To znači da će građani za punjenje rezervoara, koji na primjer prima 50 litara goriva, plaćati 10 KM više nego do sada.

S povećanjem akciza,  poskupilo je gorivo, a shodno tome, očekuje se i poskupljenje životnih namirnica.

Dizel euro 5 na benzinskim pumpama od danas košta 2,09, bezolovni benzin 2,08, dok plin vozači plaćaju po cijeni od 1,10 KM po litri.

Ovo je novi cjenovnik benzinskih pumpi zbog novog zakona o akcizama BiH koji je stupio na snagu od danas, a koji predviđa poskupljenje akciza i putarina, te taksi na naftne derivate.

Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim zakonom o akcizama predviđa se i taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve.

To znači da je ovaj energent poskupio za 0,40 KM po kilogramu plus PDV.

Tako litar plina, po kalkulaciji naftaša, poskupljuje za oko 0,30 KM i sada u prosjeku košta 0,80 KM.

Novim zakonom o akcizama predviđeno je da i dodavanje akcize na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litri plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litri.

To znači da novi namet za građane koji koriste ovaj derivat iznosi 0,70 KM po litri.

Takođe,  povećana je i akciza na ulje za loženje sa 0,30 na 0,45 KM po litri.

Usvajanje seta zakona o akcizama bio je jedan od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (IMF). Ministar finanasija u Savjetu Ministara BiH Vjekoslav Bevanda je rekao da prihodi od akciza neće ići u izgradnju autoputev, nego će biti garancija da će uzeti krediti biti i vraćeni.

Zakon o akcizama podržali su poslanici SNSD, SDA, HDZ, HDZ 90 i SBB, tvrdeći da će se ovim stvoriti mogućnost za izgradnju novih autoputova kao i za otvaranje radnih mjesta.

(BN/Agencije)

Prethodni članakŠta poskupljuje nakon povećanja cijene goriva
Naredni članakUveden jedinstven broj za BiH