Mediji su objavili nekoliko informacija uz pomoć kojih možemo zaključiti kakve novitete Apple priprema i kako će izgledati iPhone za nekoliko godina.

Najviše pažnje posvetiće se ekranu novog iPhonea. Naime, osim što razvijaju novi tip ekrana koji će biti ugrađen u pametne telefone i satove, razmišljaju takođero savitljivim i zakrivljenim ekranima.

MicroLED biće tanji, štedljiviji i svjetliji u odnosu na OLED ekrane te, osim boljeg prikaza, pozitivno će djelovati čak i na bateriju koja će trajati duže.

O savitljivom ekranu budućeg iPhonea govorilo se dosta. Spominje se i uzbudljiva mogućnost hibridnog uređaja koji bi se koristio kao klasičan iPhone, no kad se ekran otklopi, on bi se onda pretvorio u iPad.

Za razliku od ekrana koji je na trenutnim modelima zakrivljen na rubovima, budući ekran iPhonea bi mogao biti blago zakrivljen prema unutra od gornje prema donjoj strani telefona.

Još jedan novitet je upravljanje nekima od opcija putem pokreta, tj. bez dodirivanja ekrana prstom. Apple će tu tehnologiju ugraditi u sam ekran te će za neke opcije, npr. za novu poruku ili aktiviranje nekih aplikacija, biti sasvim dovoljno samo preći prstom iznad ekrana ili napraviti određenu kretnju iznad ekrana, bez samog dodirivanja.

Ako se Apple odluči implementirati te opcije, proći će još barem dvije godine do predstavljanja toga u iPhoneu.

Trenutno su kompanije primarno usredotočene na kamere pametnih telefona (što je mnogima ipak najvažnija opcija), a izgleda da ćemo u budućnosti, osim boljih kamera, na mobilnim telefonima imati i sve kvalitetnije ekrane.

(Geek.hr)

Prethodni članakĐoković nastavlja sam
Naredni članakNastavak suđenja za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića