U Federaciji BiH 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, dok je u Republici Srpskoj danas običan radni dan. Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković dostavio je instrukciju svim ambasadama i generalnim konzulatima BiH da obilježe nepostojeći “dan nezavisnosti BiH”. Ambasadori i generalni konzuli iz reda srpskog naroda istakli su da Konaković daje neprihvatljivo tumačenje osnovanosti obilježavanja 1. marta i zloupotrebljava funkciju ministra, poručujući da Srbi i Srpska nikada neće obilježavati ovaj datum.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija rekao je da se nastavlja stara praksa djelovanja “duboke države” u MIP-u BiH u vezi sa obilježavanjem nepostojećeg praznika postdejtonske državne zajednice tri naroda i dva ravnopravna entiteta, te poručio da 1. mart Srbi i Republika Srpska nikada neće slaviti.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je da se ambasadori i generalni konzuli iz reda srpskog naroda nisu oglušili o zakon, već o bezakonje, jer u BiH ne postoji zakon o praznicima, a nezakonita je instrukcija ministra inostranih poslova BiH.

Ambasador BiH u Јapanu Siniša Berjan izjavio je da 1. mart, nepostojeći dan nezavisnosti BiH, evocira tužna sjećanja na početak građanskog rata u BiH, da za srpski narod u Republici Srpskoj nije, niti će ikada biti, obilježavan kao državni praznik, poručuujući da je danas za ovu ambasadu, kao i prethodnih godina, običan radni dan.

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić izjavila je da je danas u ovom konzulatu radni dan, odnosno nije praznik jer BiH nema zakon o praznicima.

U Federaciji BiH 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ.

Ovaj tragični datum kada je 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji ubijen srpski svat, Republika Srpske ne obilježava, već 21. novembar – dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDjeca sa Kosmeta boraviće u 18 lokalnih zajednica Srpske
Naredni članakPočinje podjela regresiranog dizel goriva