Nepostojeći, samozvani visoki predstavnik u BiH, građanin Njemačke, Kristijan Šmit, ponovo gura glavu u pijesak i ne vidi ono što svima u BiH, ali, i tzv. međunarodnoj zajednici postaje sve jasnije. Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH, jer, njegovo naimenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija odgovarajućom rezolucijom, kako to predviđa Dejtonski mirovni sporazum, navodi se u saopštenju Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

– Njegovo jučerašnje javno objašnjenje da u BiH “moraju ostati OHR i strane sudije sve dok Dejton ne bude skroz proveden – ostaće ovako dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo, jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH” je cinično, neznalačko, nedemokratsko i panično – navode u saopštenju.

Dodaju da Republika Srpska svakim danom, sve više razotkriva njegove prevare, obmane i manipulacije.

– Pa u tolikom strahu, mu se priviđaju barikade, konflikt i raspad BiH, a potencijalnom konfliktu i raspadu BiH najviše doprinosi upravo on. Lažno se predstavlja, obmanjuje i manipuliše, miješa se u unutrašnja pitanja u BiH i na najgrublji način urušava Dejtonski mirovni sporazum. Sve ono što on problematizuje, Dejtonskim mirovnim sporazumom je potpuno jasno i nedvosmisleno definisano, a to se, prije svega, odnosi na imovinu Republike Srpske – naglašavaju iz Organizacije.

Naglašavaju da je imovina bila i ostaće jedino i isključivo imovina Republike Srpske, kao što će ostati i institucija predsjednika Republike Srpske u liku i djelu onoga koga bude izabrao srpski narod, a ne nepostojeći, samozvani visoki predstavnik.

– Nervoza koju pokušava pripisati predsjedniku Republike Srpske, očito je prisutna kod njega, jer mu se izmiču svi “navodni” argumenti za napade na Republiku Srpsku i njene institucije, prije svega instituciju predsjednika Republike Srpske – kažu u saopštenju.

Poručuju da nikakvi izmišljeni, politički i montirani procesi ne mogu promijeniti volju srpskog naroda.

– Njegove prijetnje pokušaji očajnika koji se guši u sopstvenom blatu. Uz svesrpsko jedinstvo, koje nam je sada potrebnije nego ikada ranije, Republika Srpska i srpski narod živjeće vječno u slobodi, svoji na svome, a svi nepozvani, imenovani, neimenovani i nedobronamjerni trebaju pakovati kofere i vratiti se odakle su došli, a narode u BiH ostaviti da sami u demokratskom dijalogu i slobodnoj volji rješavaju sva sporna pitanja i kreiraju sopstvenu budućnost – ističe se u saopštenju Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Foto: ostavrs.org

Izvor: RTRS

Prethodni članakRadanović: Tužilaštvu BiH za optužnicu protiv Dudakovića trebalo 20 godina, a za Dodika samo 30 dana
Naredni članakDOBOJ: Predstavljena nova knjiga Milana Blagojevića (VIDEO)