Za optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću Tužilaštvu je trebalo trebalo 20 godina, a za optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika samo 30 dana, naveo je Đorđe Radanović, predsjednik Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Podsjetio je da se navršava 28 godina od protjerivanja srpskog stanovništva iz opština Petrovac, Krupa, Ključ, Drvar, Šipovo i Donji Vakuf.

– Tada su pripadnici petog korpusa takozvane Armije BiH zauzeli Petrovac, Krupu i Ključ, a hrvatska vojska zauzela Drvar i Šipovo. Sedmi muslimanski korpus je zauzeo Donji Vakuf – navodi se u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Ističe da je protjerano cjelokupno srpsko stanovništvo iz ovih opština.

– Peti korpus je počinio više od 300 ubistva nad Srbima, što stoji i u optužnici protiv Dudakovića. Za optužnicu protiv njega Tužilaštvu BiH je trebalo 20 godina, iako postoje audio i video snimci iz kojih je vidljivo ko su organizatori udruženog zločinačkog poduhvata. Suđenje za udruženi zločinački poduhvat Atifu Dudakoviću traje predugo, umiru svjedoci, sjećanja blijede, nestaju dokazi – dodaje se u saopštenju.

Navode da se na optužnicu Dudakoviću čekalo 20 godina.

– Tužilaštvo BiH tromo “otaljava” rad u dokazivanju zločina Dudakovića i ekipe, a optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića u Tužilaštvu BiH su ekspresno spakovali, a u Sudu BiH potvrdili – navodi Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Smatraju da Tužilaštvo BiH svojim radom pokazuje da nije pravosudna institucija nego obična štamparija optužnica protiv Srba.

– Mehmed Alagić komandant muslimanskog sedmog korpusa je umro, a nije odgovarao za zločina nad Srbima u Donjem Vakufu – npodjećaju u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 13.09.2023. godine
Naredni članak“Srpska svakim danom, sve više razotkriva Šmitove prevare, obmane i manipulacije”