Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić danas je svečano otvorila reprezentativni nastup Srpske na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga nastupa više od 400 izlagača iz 15 država, među kojima su i izdavačke kuće iz Republike Srpske.

Republika Srpska će se predstaviti reprezentativnim izdanjima u znaku 150. godišnjice rođenja Јovana Dučića i pod motom stiha iz njegove pjesme “Sva slova pevaju pretke…”.

– Trebinjac i diplomata Јovan Dučić nas nije zadužio samo pjesničkom riječju i diplomatijom, već i svojim poklonima i zavještanjima gradu Trebinju – rekla je Stojičićeva, dodajući da je Dučić želio da Trebinje bude kulturni centar.

Prema njenim riječima, afirmisanjem i promocijom ovakvih književnih i istorijskih ličnosti čuva se i njeguje svoje nasljeđe i identitet, doprinosi podizanju svijesti građana o značaju kulturnog nasljeđa, kao i kroz odgovarajuće obrazovanje i informisanje o kulturnoj baštini i njenom značaju za afirmaciju kulturnog identiteta.

– Kulturno nasljeđe smo dužni sačuvati, zaštititi i ostaviti budućim generacijama, kao što su nama ostavili naši preci. Ukoliko znamo ko smo, u kojem pravcu se krećemo i šta tačno posjedujemo, tada možemo definisati i kulturu našeg društva – istakla je Stojičićeva.

Stojičićeva je podsjetila da su sajamski dani prilika izdavačima, autorima i distrubiterima knjiga, bibliotekarima, univerzitetima i drugim učesnicima da predstave svoju najnoviju izdavačku produkciju, realizuju kulturnu i poslovnu saradnju sa inostranstvom, te pokrenu društvena pitanja.

– Beogradski sajam knjiga najljepši je praznik i festival knjige kroz koji njegujemo i čuvamo našu književnost i kulturu kao najljepši izraz narodnog postojanja i trajanja – rekla je ona.

Nakon otvaranja štanda Stojičićeva je sa ministarkom kulture Srbije Majom Gojković potpisala memorandum o saradnji dva ministarstva.

Ovim memorandumom strane potpisnice će, s ciljem stvaranja boljih uslova za dalje jačanje kulturne razmjene, podsticati i podržavati uspostavljanje direktnih kontakata između nacionalnih, odnosno republičkih ustanova kulture Srbije i Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović izjavio je da je štand Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu u kontinuitetu oslikan u duhu srpskog jezika i ćirilice, te da će ove godine nastupiti 33 izdavača i 60 autora iz Srpske, dok će više od 100 govornika predstaviti 89 izdanja.

Trinaesti nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

– Odličnu posjećenost našeg štanda od prvih godina na Sajmu knjiga u Beogradu shvatili smo kao podstrek da svake godine budemo organizovani i kreativni na nivou koji zaslužuje Republika Srpska i njeni umni i talentovani ljudi – rekao je Cicović.

Ovogodišnji Sajam knjiga, koji će trajati do 29. oktobra, odvija se pod sloganom “Živjele knjige”, a počasni gost je Francuska, koja će predstaviti pisce, prevodioce, izdavače, distributere iz te zemlje, kao i ličnosti koje su na različite načine povezane sa knjigom, saopštili su organizatori.

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ, srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakEgić: SAD i nije toliko moćna koliko želi da se pokaže
Naredni članakĆeranić: BiH duboko podijeljeno društvo