Era PlayStation 2 konzole je okončana. Sony Japan-ov produženi servis za PlayStation 2 se završava nakon 18 godina rada. Produženi servis zvanično će se završiti 7. septembra.

Vlasnici PlayStation-a su imali otprilike dva i po mjeseca da popune onlajn obrazac kako bi se njihova konzola popravila posljednji put.

Oni koji se nisu registrovali do krajnjeg roka (31. avgust) bili su u mogućnosti da fizički pošalju svoje konzole u servisni centar PlayStation Clinic u Japanu.

Svi PlayStation 2 uređaji, koji stignu poslije 7. septembra neće biti popravljeni.

PlayStation 2 je objavljen u martu 2000. godine u Japanu i oktobra 2000. godine u Sjevernoj Americi.

Smatra se najprodavanijom konzolom za video igre svih vremena. Sony je prodao više od 155 miliona primjeraka konzole i načinjeno je dostupnim preko 3000 PlayStation 2 naslova. Neki od najprodavanijih naslova za PS2 bili su Grand Theft Auto: San Andreas, Final Fantasy X, God of War i Kingdom Hearts. PlayStation 3 je predstavljen 2006. godine, ali PS2 je i dalje nastavio da bude nevjerovatno popularna konzola. PlayStation 2 proizvodnja je zvanično prekinuta 2013. godine.

Sony trenutno ima nekoliko konzola u svojoj ponudi. Kompanija je upravo objavila prozirno plavu PlayStation 4 Pro 2TB konzolu limitirane edicije, kako bi proslavila prodaju 500 miliona PS4 konzola od njihovog lansiranja 2013. godine.

Postoje takođe i glasine da Sony planira da “oživi” PlayStation 1, a čini se da je Sony inspirisan uspjehom prodaje drugih retro konzola kao što su NES Classic i SNES Classic.

(NN/benchmark)

Prethodni članakSunčano u većem dijelu zemlje
Naredni članakU sačekuši ubijen Damir Ostojić